Rakéták csapódtak Lengyelországba, Orbán összehívta a Védelmi Tanácsot

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök 20 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte a Radio Zet.

Azt nem tudni, hogy a rakéták a mai tömeges bombázásából származnak-e, ugyanis ma Oroszország a jelentések szerint több mint 100 rakétát indított el. A hír hatására meredeken zuhanni kezdtek a részvények.

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik

– mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok „”hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

Korábban a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Frissítés (20:14)

Megkezdődött a Karmelita kolostorban a Védelmi Tanács ülése

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Frissítés (21:00)

Az amerikai Pentagon ma közölte, hogy nem tudja megerősíteni azokat a híreket, amelyek szerint két orosz rakéta átjutott volna Lengyelországba, és két embert megöltek – írja a Reuters.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón közölte a frissítést:

Tudomásunk van azokról a sajtóértesülésekről, amelyek szerint két orosz rakéta lecsapott egy helyszínre Lengyelországon belül, az ukrán határ közelében.
Elmondhatom, hogy jelenleg nincs olyan információnk, amely alátámaszthatná ezeket a jelentéseket, de tovább vizsgáljuk az esetet.