Ezt tudni eddig a Lengyelországban becsapódott rakétákról

Kiemelt képen: rakéta csapódott be egy lakóépületbe Kijevben 2022. november 15-én. Fotó: Nexta

Félő, hogy kóbor orosz rakéták léptek át Lengyelországba kedden. Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háború során csapást mértek a NATO területére. A Kreml a mai napon heves támadást indított Ukrajna ellen, és 7 millió otthon maradt áram nélkül.

Több, mint 100 rakéta ért célba nyugat-ukrajnai területeken, többek között Livl-ben, ami közel van több más ország határához is.

Két ember meghalt egy robbanásban egy kelet-lengyel faluban, ezért a varsói kormány rendkívüli ülést tart jelenleg is. Az Ukrajna elleni körülbelül száz rakétatámadás olyan súlyos volt, hogy egy harmadik országban, Moldovában is megszakadt az áramellátás.

Orbán Viktor összehívta ma estére a Védelmi Tanács ülését a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt este 8 órára a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

Hozzátette: a Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Számos amerikai ügynökség, köztük a Pentagon és a Nemzetbiztonsági Tanács azt közölte, hogy nem tudják megerősíteni a Lengyelország elleni orosz csapásról szóló jelentéseket. 

A Fehér Ház közölte, hogy nem tudja megerősíteni az eltévedt orosz rakétákról szóló jelentéseket, és bejelentette, hogy együttműködik Lengyelországgal annak érdekében, hogy további információkat gyűjtsön a közelmúltbeli jelentésekről – írja a Reuters.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont azt állítja, hogy orosz rakéták csaptak be Lengyelországba – jelentette a Reuters, mivel az Egyesült Államok szerint az ilyen híreket továbbra sem erősítették meg.

A terror nem korlátozódik államhatárainkra, és idő kérdése lenne, hogy az orosz terror mikor lép tovább.

– mondta kedd esti videóüzenetében az ukrán elnök.

A terror nem korlátozódik államhatárainkra, és idő kérdése lenne, hogy az orosz terror mikor lép tovább.”

Kijelentette azt is, hogy a NATO-terület mért csapása „nagyon jelentős eszkaláció”, és kijelentette, hogy „cselekedni kell”.

Kiemelt képen: rakéta csapódott be egy lakóépületbe Kijevben 2022. november 15-én. Fotó: Nexta