Horváth Csaba felmentette Zugló alpolgármesterét bizalomvesztés miatt

Bizalomvesztés miatt Horváth Zsolt a továbbiakban nem láthatja el alpolgármesteri feladatait – közölte közleményében a Jövő TV-vel Horváth Csaba, Zugló polgármestere. Az alpolgármester hatásköreit elvonja, azokat átmenetileg a polgármester látja el.

Néhány napja mi is beszámoltunk arról, hogy Horváth Csaba, Zugló polgármestere közleményében azt írta, hogy még egy héttel ezelőtt is a támogatásáról biztosította Zugló lakosait és a kerület vezetését a Bosnyák térre tervezett új Városközpont megépítését előkészítő munkában a DK-s alpolgármester, Horváth Zsolt, aki hirtelen 180 fokos fordulatot vett. A DK politikusának pálfordulását meglepőnek tartja, ráadásul az általa korábban még támogatott projektet hirtelen luxusberuházásnak tartja.

Megjegyezte azt is, hogy amennyiben a DK nem támogatja, hogy folytatódjon az előkészítő munka, a fővárossal közös koncepció kidolgozása, akkor szerinte már idén 400 millió forint közvetlen kárt okoznak a zuglóiaknak.

Ez a konfliktus csúcsosodhatott most ki a felmentésben.

Egy polgármester és egy alpolgármester kapcsolata közvetlen munkakapcsolat. E munkakapcsolat alapja a bizalom, az őszinteség és az együttműködés. Nincs olyan vita, amit ne lehetne megbeszélni, amire ne lehetne közösen megoldást találni. De mindig, minden körülmények között igazat kell mondani. Az adott szó szent, enélkül nem képzelhető el minőségi munkavégzés és a közösség sikere.

Éppen ezért sajnálom, hogy munkatársam, Horváth Zsolt, Zugló alpolgármestere a napokban olyan döntést hozott, amellyel aláásta ezt a bizalmat. Korábbi álláspontját anélkül változtatta meg, hogy erről személyesen tájékoztatott volna engem, a többi kollégát és vezetőtársait. Egy sajtóközleményből kellett megtudnom, hogy mást gondol, mint amit a szemembe mond. Az, hogy ezt milyen ügyben tette, tulajdonképpen mellékes.

Persze az már nem mellékes, hogy felelőtlen és átgondolatlan döntése veszélybe sodorta azt a 400 millió forintot, amelyet Zugló az Egészséges Budapest Program keretében nyert el.

A konfliktus, amelyet döntésével Horváth Zsolt okozott, nem politikai, a legkevésbé sem pártpolitikai, hanem emberi. Bármilyen munkahelyi környezetet megmérgez az őszinteség hiánya vagy egy intrikus munkatárs. Ez a hozzáállás méltatlan az elmúlt három év közös munkájához, méltatlan az alpolgármesteri tisztséghez, méltatlan az alpolgármestertársaihoz, akikkel a kabinetben minden héten órákat töltünk Zugló ügyeinek megvitatásával. De mindenekelőtt méltatlan a zuglói polgárokhoz.

– ismerteti az okokat Zugló polgármestere.

A legtöbb súlyos hibát ki lehet javítani, Horváth Zsolt azonban megbánást nem mutatott, elnézést nem kért. Éppen ezért nehéz döntést kellett meghoznom. A bizalom elveszett, ezért bármennyire is sajnálom, de a közös munka az eddigi formában nem folytatható Horváth Zsolttal. A fentiekre tekintettel azt a döntést hoztam, hogy alpolgármesteri feladatai alól felmentem, hatásköreit elvonom, ezeket átmenetileg magam látom el.

– zárta közleményét Horváth Csaba.