Kijárási tilalmat vezethetnek be Komlón

A Baranya megyében található településen a komlói képviselő-testület döntése szerint 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük az intézményeknek. Ha ez érinteni fogja a közvilágítást, akkor jöhet a kijárási tilalom. 

A Baranya megyei Komló önkormányzata arról döntött, hogy intézményeiben 25 százalékos energiamegtakarítást kell elérni a fűtést és a világítást érintően. Emellett a közvilágítást is korlátoznák, erről azonban még nem született döntés, mivel az intézkedés jogszabályi háttere nem egyértelmű, és a technikai feltételek terén is vannak hiányosságok – írja a bama.hu.

Az egyik verzió szerint Komlón 22 óra és hajnali 4 óra között szünetelne a közvilágítás. Polics József polgármester javaslata szerint ez kijárási tilalommal kellene, hogy párosuljon, amire szerinte a Covid idején is volt már példa. Ezúttal azonban a közbiztonság érdekében lenne már szükség.

Ha ez nem megoldható, akkor a rendőrség, a polgárőrség segítségét kéri a város, hozzájuk pedig csatlakozhatnának helybéliek, akik a polgármester szerint komlóiakra jellemző összefogással, őrjáratos sétákat szervezve vigyáznák a biztonságra.

A fűtéskorlátozás viszont már életbe lépett Komlón. Ennek értelmében az óvodában, nyitva tartási időben 20 fokot biztosítanak, egyéb időszakban 16 fokra állították a hőközőponti szabályzót.

Emellett az önkormányzat intézményeiben az elavult izzókat LED égőkre cserélték, míg a színház jövő hétfőtől április 30-ig bezár, a Közösségek Háza azonban továbbra is üzemel.