Elkezdték a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok kirúgását

„Éppen kezdődött az órám, amikor felhívott az igazgató, hogy menjek le az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják”

– mondta Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444-nek. A levélben az állt:

rendkívüli felmentéssel megszüntetik munkaviszonyát.

Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre.

Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett.

„Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is.”

Rajta kívül több kölcseys tanárt kirúgtak pénteken. Valószínűleg köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki éppen nem volt bent az iskolában, amikor hívta az igazgató. Emiatt még nem kapta kézhez a levelét, de nem hiszi, hogy más szerepelne benne, mivel ő is ugyanúgy részt vett az engedetlenségben. 

Törley négy kollégájáról tud, akik biztosan megkapták már a felmondásukat. A 444-nek úgy nyilatkozott, hogy ő szintén munkaügyi pert tervez, és hétfőn még mindenképp bemegy az iskolába.

„Kipakolok a fiókomból, és visszaviszem a könyvtári könyveket. Van egy érettségizős csoportom, valahogy meg kell oldanom az átadás-átvételüket. El tudom képzelni, hogy folytatok majd valamilyen titkos továbbképzést is nekik.”

Címlapkép: a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenségben résztvevő tanárai 2022. szeptember 29-én.