KSH: augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Gyári munkavégzés
Fotó: Pixabay

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 43,4, az előző hónaphoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedtek – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt – magyarázta a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 10,3, az exporté 0,9 százalékkal emelkedtek. 

Belföldön a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 37,7, a 33 százalékos súlyú energiaiparban 144 százalékkal nőttek az árak tavaly augusztushoz képest. 

Az ipari exportárak 31,6 százalékos emelkedésén belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 25,7, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak drasztikus növekedése következtében – 239 százalékos volt a drágulás.

Idén január-augusztusban a belföldi értékesítés árai 45,1, az exportértékesítéséi 23,8, az ipari termelői árak pedig összességében 31,0 százalékkal emelkedtek.

MTI