Orosz politikusok fogtak össze, hogy leváltsák Vlagyimir Putyin orosz elnököt

Oroszország katonai kudarcai az Ukrajnával vívott háborúban újabb ellenállást váltanak ki Vlagyimir Putyin elnökkel szemben – állítja két helyi politikus, akik az orosz elnökkel szemben foglalnak állást.

A gyors győzelem hiánya, Kijev elfoglalásának képtelensége és most Ukrajna sikeres ellentámadása, miközben Oroszország annyi katonát és annyi felszerelést veszített amire senki nem számított. Mindezek egyre nagyobb haragot és elégedetlenséget váltottak ki országszerte, amit Putyin ellenfelei próbálnak most kihasználni.

„Van egy pont, ahol mind a liberális embercsoportoknak, mind a háborúpárti csoportoknak ugyanaz a lehet célja. Ez a cél az lehet, hogy Putyin lemondjon”

– mondta Dmitrij Paljuga, Putyin szülővárosának, Szentpétervárnak helyi politikusa, aki az elnök felelősségre vonását kérte .

Míg a hozzá hasonló liberálisok humanitárius és jogi okok miatt ellenezték Ukrajna invázióját, Palyuga a CNN-nek azt mondta, hogy most lehetőség nyílik arra, hogy több támogatást kapjon.

„Szerettünk volna megcélozni néhány olyan embert, akik korábban Putyint támogatták, és most úgy érzik, elárulták őket”

– mondta.

„Az orosz hadsereget jelenleg megsemmisítik. Tehát elveszítjük az embereket, elveszítjük a fegyvereket és elveszítjük a védekezési képességünket. Még az orosz propaganda sem tudja elrejteni, hogy [az] orosz hadsereg vereséget szenved Ukrajnában.”

– mondta Dmitrij Paljuga, Putyin szülővárosának, Szentpétervárnak helyi politikusa.

Leghangosabb kritikusát, Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt először megmérgezték, majd bebörtönözték. Egy másik politikai ellenfelét, Borisz Nyemcovot hátba lőtték bérgyilkosok, akik nem árulták el, ki bízta meg őket a politikus kiiktatásával. 

Vlagyimir Kara-Murza író és politikus börtönben ül, miután felszólalt az ukrajnai invázió ellen, aki azután vált áldozattá, hogy a Kreml tovább szigorította a szólásszabadságot , miután Oroszország „különleges katonai hadműveletnek” nevezte Ukrajna megtámadását, nem pedig háborúnak.

Palyuga elmondta a CNN-nek, hogy Putyin legújabb kritikusai nagyon ügyelnek arra, hogy a törvény keretein belül maradjanak a fenti esetek miatt.

Ksenia Thorstrom, a szintén szentpétervári önkormányzati képviselő vagy helyi tanácsos is élesen kritizálni kezdte az orosz elnököt.

„Az egyik dolog, amit [egy] önkormányzati képviselő tehet, az az, hogy nyilvánosan megnyilvánuk”

– mondta a CNN-nek. 

„Igazából nincs felhatalmazásunk vagy hatalmunk semmire – még helyi szinten is erősen ellenez bennünket a „Jedinaja Rosszija” [Putyin Egységes Oroszország pártja]. Még az olyan egyszerű kezdeményezéseket is, mint például a kerékpárutak építése, folyamatosan akadályoztatnak minket.”

– mondta Ksenia Thorstrom szentpétervári önkormányzati képviselő.

Thorstrom személyes tapasztalatból tudja, hogy Putyin továbbra is nagy támogatást élvez. Azt mondta, saját édesanyja is hisz a Kreml propagandájában, és „valamilyen párhuzamos valóságban él, ahol Putyin ismét naggyá teszi Oroszországot”.

„Hisz az ukrajnai nácikban” – mondta édesanyjáról. „Azt hiszi, hogy [a] Nyugat kárt akar Oroszországnak, mert [a] Nyugatnak szüksége van az orosz erőforrásokra, [hogy a] Nyugat nem akarja, hogy Oroszország erős állam legyen.”

Azt mondta, örül, hogy nyilvános szerepet vállal Putyin hatalmon maradása ellen, amit azért is tud megtenni, mert már elhagyta Oroszországot. Thorstrom jelenleg biztonságban van Finnországban él, amely Svédországgal együtt befejezti a NATO-csatlakozásról szóló tárgyalásokat az ukrajnai invázió után.

Paljuga nem hagyta el Oroszországot és elismeri, hogy némi kockázattal szembe kell néznie, ha megszólal. A márciusban elfogadott törvény értelmében már megvádolták a hatóságok hiteltelenítéssel (hazaárulással), de a bírósági döntés értelmében végül csak mintegy 700 dolláros bírságot szabott ki rá.

„Talán csak nagyon-nagyon kicsi politikusok vagyunk Oroszországban. Szóval talán ezért nem tartunk annyira attól, hogy megmérgeznek minket, vagy valami hasonlót tegyenek”

– mondta.

Ennek ellenére szokatlan, hogy még az alacsony szintű közalkalmazottak feljelentéseire sem reagálnak komolyan, bár a Kreml arra figyelmeztetett, hogy az elfogadható vita és az illegális kritika közötti határ „nagyon vékony”.

Mióta először felszólította a parlamentet, hogy vonja Putyin felelősségre, Palyuga elmondta, hogy rengeteg támogató üzenetet kapott olyan emberektől, akik még pénzt is ígértek, hogy ki tudja fizetni a pénzbírságokat, de volt, aki még azt is felajánlotta, hogy szükség esetén elbujtatják biztonságos helyre.

De amit viszont nem kapott, az a várt gyűlölet-áradat.

„Csak két olyan üzenetet kaptam, amelyben az emberek fenyegető dolgokkal vádoltak”

– mondta, annak ellenére, hogy akciójáról szóló híre széles körben elterjedt.

„Két üzenet nagyon csekély mértékű, szemben a nagy támogatással, amit kapok. Valójában nem számítottam rá, hogy ez így fog történni.”