Kiderült, nincs elég gáz a fűtési szezonra – a kérdés, lesz-e?

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezetője írásbeli kérdést intézett a kormányhoz, hogy kiderítse, hány köbméter földgáz van a magyarországi földgáztároló cégek tulajdonában. A válaszból kiderült az is, mennyi időre elég a meglévő mennyiség.

“A gáztárolók töltöttsége 67,08 százalékos. A jelenlegi ipari és lakossági fogyasztással számolva a töltöttség 81 napra elegendő. Tárolóink töltöttsége az ország éves fogyasztásának 38,8 százalékának felel meg”

– válaszolta Koncz Zsófia ipari miniszterhelyettes Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető írásbeli kérdésére.

Koncz Zsófia tájékoztatása szerint folyamatosan érkezik gáz Magyarországra, így hideg időben is fognak tudni fűteni az emberek, de ezt a kijelentést az eddigi tapasztalatok alapján nyilván nem érdemes kézpénznek venni, ráadásul a fűtési szezon ideje bőven meghaladja a 81 napot.

Továbbá, ha a tél az eddigiekhez képest hűvösebb lesz, amire minden esély megvan, akkor a fűtési szezon is jóval több gázmennyiséggel vészelhető át. Erre egyetlen megoldás a takarékoskodás lehet, amit nem csak az állami intézményekben bevezetett 18 fokos felfűtési határral lehet és kell majd megoldani.

Az energiaválság enyhítése miatt vezethette be a kormány megszorításkánt a rendszerhasználati díjak megemelését, hiszen így a rezsicsökkentés ígérete mellett is növelni tudta a fogyasztókra terhelt költségeket, ami így őket további takarékosságra ösztönözheti. A rendszerhasználati díjból következő megszorítás kivétel nélkül minden fogyasztót érintett.

Történt ez mindazok után, hogy a 2010-ben megalakult kormány elmondása szerint az egyik elsődleges célja a szuverén, azaz mindenkitől független Magyarország megteremtése volt. Ezt az energia területén nem sikerült megvalósítani, sőt a távlati célok között szerepel Paks 2 megvalósítása is, ami a gáz mellett az áramtermelést is Oroszországtól tenné függővé.