Vádat emeltek a Heves megyei polgármester ellen költségvetési csalás miatt

letartóztatás


Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy Heves megyei kistelepülés polgármestere ellen – tájékoztatta a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője csütörtökön az MTI-t.

Gubala Ádám Miklós közölte: a vádirat szerint a településvezető két projekt támogatására kötött szerződést az illetékes járási hivatallal. A megállapodások értelmében a vádlott által képviselt önkormányzat közfoglalkoztatottként 35 álláskeresőt foglalkoztathatott, melyhez a hivatal 35 millió forintot meghaladó összegű támogatást nyújtott.

A polgármester mindkét projektre külön-külön közfoglalkoztatási szerződést kötött egy férfival, akit azonban nem a szerződésekben megjelölt feladatkörben, hanem a helyi múzeum létrehozásánál és kiállítási anyagának bővítésénél alkalmazott.

A főügyészség által közelebbről meg nem nevezett, Eger környéki kistelepülés önkormányzata a férfi közfoglalkoztatására a Heves Megyei Kormányhivatal által nyújtott támogatásból több mint 1,5 millió forintot vett igénybe, melyet a támogatási szerződésben foglaltak megszegésével, az abban megfogalmazott céloktól eltérően használt fel. A vádlott így a felhasznált összeggel egyező vagyoni hátrányt okozott a költségvetésben.

A helyettes szóvivő jelezte: az Egri Járási Ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta a településvezetővel szemben, továbbá kérte, hogy az ügyben eljáró bíróság rendeljen el vagyonelkobzást az érintett önkormányzattal szemben a jogtalanul igénybe vett támogatás összegének erejéig, ami 1.539.100 Ft.

MTI