Gyurcsány verselésbe kezdett és bevallotta, anno elrontotta

A volt miniszterelnök rendre tesz ki furcsa és elvont posztokat. Csütörtök reggel sem tette ezt másképpen, amikor ‘Vége’ című versével azt sugallja, hogy hamarosan ők kerülnek kormányra, ami külön ad egy pikantériát az áprilisi kétharmados vereségük után. Versből nincs hiány, az önkritika viszont nagyon hiányzik.

Tudom, hogy milyen. Láttam, éreztem egykor. Elfogy a levegő. Mert ugye mindennek rendelt ideje van.” – kezdi posztját Gyurcsány Ferenc, aki nosztalgikus hangulatban emlékezik vissza a 2006-os eseményekre, igaz, az öszödi beszéd kiszivárgását követően még három évig nem mondott le miniszterelnöki pozíciójáról, hiába fogyott el a levegő. A vers folytatódik:

Nekik most fogy el a levegő. Ami most jön, azt ez a kormány nem éli túl. Demokratikus világban ez természetes. Jönnek és mennek a kormányok, a kormányfők.

Nekik ez nem természetes, mert kiválasztottnak hiszik magukat. Azt hiszik, hogy az övék a népakarat képviseletének kizárólagos történelmi joga.

Ahogy Bibó írja, a magyar jobboldal legpocsékabb vonása, hogy azt hiszi, jár neki valami. Pedig semmi se jár.

Orbánnal a legerkölcstelenebb jobboldal jött vissza. Elvettek, elraboltak, elhazudtak mindent. Nagyképű, műveletlen, fennhéjázó, tolvaj jobboldalt teremtettek. Lehetnénk máshol. Egy jobb országban.

Milliók fogják most azt tapasztalni, hogy vége van eddigi életüknek. Fájdalmas lesz. Nem kicsit, nagyon. Becsukódnak az ajtók. Ezért lesz vége Orbánék uralmának is.

Néptámogatás nélkül nincs demokratikus néphatalom. Ez már régen nem demokrácia. A baj akkora, hogy az ügyeskedés már nem segít. Végük van.

2006 arról akart szólni, hogy új szövetséget kell kötni az emberekkel. Becsületes, igaz szövetséget. A hazáról. Rólunk.

– folytatja versét a volt miniszterelnök, aki szerint az öszödi beszéddel, amiben bevallotta, hogy hazudott, az egy új szövetségkötésről szeretett volna szólni az emberekkel. A sikertelenség már 2006 őszén megmutatkozott, amikor szinte minden településen a Fidesz jelöltjei nyerték meg a választást, de az akkori miniszterelnököt nem hatotta meg a szövetségkeresés közepette.

Akkor nem sikerült. Elrontottam.
Most sikerülni fog.

Erre készülünk.” – zárja gondolatait Gyurcsány Ferenc, akinek 2010 óta ‘köszönheti’ egy egész ország, hogy a Fidesz-KDNP szövetség kétharmados kormányzással.