Ötezren tüntettek a fák védelméért a Kossuth téren, majd hidat is foglaltak

Augusztus 4-én a kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva felfüggesztette több, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény bekezdését, ami által lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű fakitermelésre, ami jelentősen veszélyeztetik a magyar erdőket. A pénteki demonstráción beszédek, csendes ülés, majd hídfoglalás is volt, melyet a rendőrök oszlattak fel.

A kezdetben civilek, majd az LMP által felkarolt pénteki tüntetésre több, mint 50 ezren jeleztek vissza Facebookon, végül mintegy ötezren jelentek meg a demonstráción, ahol beszédeket hallgattak, melyen többek között civil szervezetek és az LMP politikusai szólaltak fel.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a megmozduláson arról beszélt, klímaváltozás a világon mindenhol van, az nem Orbán Vitor hibája, „az viszont Orbán Viktor hibája, hogy olyan kormányunk van, amelyik nem készít föl a klímaváltozás hatásaira, és ami miatt semmit nem teszünk a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért”.

Az LMP frakcióvezetője konkrét lépéseket is ígért már a beszéde elején, ami abban merült ki, hogy országszerte helyi csoportokat szerveznének, akik később meg fogják akadályozni a százezreket felháborító természetrombolást, fizikai jelenléttel, kordonokkal.

A Vértanúk terénél színpadtól aztán a szervezők kérésére a környezetért kiállók a Kossuth térre vonultak, ahol 2 percig néma csendben ültek a Parlament előtt.

Bár sokszor a csendnek van a legnagyobb ereje, ezt több demonstráló nem így látta, akik közfelkiáltással a Margit hídhoz vonultak, ami a KATA törvénymódosítás elleni tüntetések fő helyszíne is lett az elmúlt időszakban.

Itt a korábbinál jelentősen nagyobb létszámban képviseltette magát a rendőrség, akik hamar ki is szorították a tüntetőket az úttestről. Az élő videós közvetítésünk itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Jövő TV / tüntetők néma csendben ülve tiltakoznak a fakivágásokat lehetővé tévő törvménymódosítás ellen