Az erdők védelme érdekében szerveznek hatalmas tüntetést péntekre

Augusztus 4-én a kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva felfüggesztette több, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény bekezdését, ami által lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű fakitermelésre, ami jelentősen veszélyeztetik a magyar erdőket. Civilek péntekre szerveznek tüntetést, eddig közel 35 ezren jelezték részvételi szándékukat.

A kormány úgy döntött, hogy felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat – írják a szervezők a pénteki demonstrációt magyarázva és felidézve az augusztus 4-én, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet.

Bár a Facebook eseményekre való visszajelzések nem adnak pontos képet, de ha a visszaigazolóknak csak a fele ellátogat pénteken az Agrárminisztériumhoz, akkor az április 3-i választásokat követően ez lehet a legnagyobb demonstráció Magyarországon.

A tiltakozás a Parlamenttel szemben álló Agrárminisztérium épülete előtt lesz 17:30-tól, további részletek pedig a Facebookon olvashatóak.

2022. augusztus 4. – a nap, amikor a természetvédelem megszűnt Magyarországon.

– így foglalta össze az esetet Schiffer András, ügyvéd, az LMP egykori alapítója és társelnöke.

De nem csak az LMP egykori politikusa tiltakozott a kormány lépése ellen. A WWF kijelentette, hogy „a válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene. Ha azonban minden korlátot félretéve, válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát rövid idő alatt, akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai. Mindezzel együtt a természeti értékek – köztük egész tájegységek élővilága – is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában.”