Káosz. Ugyan arról kezdeményez népszavazást az MSZP és a Jobbik

Vasárnap Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője bejelentette, népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a magyarok megerősítsék, az országnak az EU-ban a helye. Nem sokkal később a Jobbik sajtótájékoztatót hirdetett hétfőre, ahol bejelentették, ők is beadják az erre vonatkozó kérdésüket a Választási Irodának.

Az MSZP-s Európai Parlamenti képviselő szerint soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük.

A következő napokban ennek megfelelően hivatalosan is be fogja nyújtani az MSZP-s politikus az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, ami így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

A vasárnapi sajtótájékoztató után nem sokkal a Jobbik hasonlóan bejelentette, hogy népszavazást fognak kezdeményezni a témában, azaz párhuzamosan két ellenzéki párt versenyez a témáért.

A Jobbik kérdése az alábbiak szerint hangzik, melyet Gyöngyösi Márton ismertetett a hétfői sajtótájékoztatóján:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot, vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?

Mindkét fél elmondta, hogy a kérdést jogászokkal megvizsgálták és jogi akadálynak nem kellene lennie, hogy ezt a kérdést átengedjék és megkezdődhessen a kiíráshoz szükséges aláírásgyűjtés. Arról, hogy mi az oka annak, hogy a két párt egymással versenyezve kezdeményez népszavazást ugyan arról a témáról, arról nincs információnk.