A Greenpeace nyílt levelet küldött Orbán Viktornak

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lépjen fel a természetpusztító beruházások ellen, különösképpen a Fertő tónál folyó kormányzati luxusberuházás ellen. A környezetvédő szervezet emlékeztet: Magyarország szárazodik, az átlaghőmérséklet a világátlagnál jobban emelkedik, a szélsőséges időjárási körülmények pedig már napi szinten nehezítik meg az életünket a villámárvizekkel, a hőhullámokal és a hosszú, csapadékmentes időszakokkal.

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a természetpusztítás helyett a természettel összhangban működő gazdaság és társadalom létrejöttét támogassa. A miniszterelnök ezzel a teljes magyar lakosság érdekét szolgálná, nem csak egy szűk gazdasági elit érdekeit.

A Greenpeace Magyarország Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levele Magyarország vizes élőhelyeinek megőrzésére, különös tekintettel a Fertő tó védelmére, hiszen mint levelükben írják, a tervezett beruházás számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti, ezek között:

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait. 

Mint korábban mi is megírtunk, nem csak a Fertő-tónál, hanem a Velencei-tónál is problémák vannak. A Velencei-tó az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt.

A felvételt a Gárdonyi Közlöny juttatta el szerkesztőségünkhöz, ahol jól látszódnak azon területek, melyeket még korábban víz lepett el.