Tüntetés lesz a Kossuth téren a KATA-s vállalkozások kinyírása miatt

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak. Fontos változások lesznek viszont, hogy a jelenlegi adóformával csak magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát, cégeknek nem. Sokaknak került veszélybe a megélhetése.

Várhatóan kedden el is fogadja a Parlament az új javaslatot és már 2022. szeptember 1-től életbe is lép az új KATA adózási forma, amivel már nem lehet cégeknek számlát kiállítani (kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők). Ha valaki mégis számlázna cégnek is, akkor viszont 40% adót kell utána befizetni. Hogy mi is ezzel a baj?

Andi vagyok, fodrászként dolgozom hat éve. Lakásokra járok ki hajat vágni, de olykor-olykor kapok egy megbízást szociális intézményektől is, például idősek otthonától, hogy vágjam le néhány gondozott haját. Csak kiállítok egy céges e-számlát. Természetesen.

Gábor vagyok, hegymászó, ipari alpinista vagyok, hegyi túrákat vezetek magánszemélyeknek, irodaházak ablakait mosom, plakátokat ragasztok magasan lévő helyekre. Csak kiállítok egy céges e-számlát. Természetesen.

Kata vagyok, okj-s masszőrként dolgozom, félállásban egy wellness szálloda alkalmazásában állok, mellette vannak céges megkereséseim is, a dolgozók a cafeteria részeként vehetik igénybe a szolgáltatásaimat. Csak kiállítok egy céges e-számlát. Természetesen.

Anett vagyok, középiskolai nyelvtanár, a főállásom mellett céges magánórákat is vállalok. Csak kiállítok egy céges e-számlát. Természetesen.

Dávid vagyok, pszichológus, főleg magánklienseim vannak, de olykor tartok céges előadásokat, néha írok egy-egy cikket is. Csak kiállítok egy céges e-számlát. Természetesen
.

A fenti írás az Apapara oldalon jelent meg, de tökéletesen mutatja meg, mi a legnagyobb probléma a KATA eddigi formájának eltörlésével – feltéve, ha a Kormány célja a gazdaság kifehérítésének megőrzése és nem a feketemunka visszavezetése.

A KATA törvény ellen ezért tüntetést szerveztek kedden délelőtt 10 órára Budapesten, a Kossuth térre. További részletek IDE kattintva.