Az ügyészség szerint nem figyeltek meg a rendőrök törvénysértő módon politikusokat

Hadházy Ákos

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette – írják a péntek reggel megjelent közleményben.

Az ügyészségen egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja feljelentést tett, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának korábbi volt vezetője 2017 őszétől számos alkalommal adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések során az érintett személyek – köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint a „Ligetvédőkhöz” tartozó személyek – mozgását fényképfelvételekkel is dokumentálni kellett, amely fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltöttek fel a részt vevő rendőrök. 

A vonatkozó jogszabályok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állománya szolgálati feladataik ellátása során részt vesznek a Budapest területén tartott – a sportrendezvény és a gyülekezési jog hatálya alá tartozó – rendezvények biztosításában. A közlemény szerint az ezen nyilvános rendezvényeken készített felvételek nem azonosíthatók a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel. A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy a résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen róluk felvételeket készítenek. A gyülekezés biztosításában résztvevő rendőrök a rendezvények előtt és azt követően nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket, ilyet maga a feljelentés sem állított.

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye szerint megállapították, hogy a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést, mint leplezett eszközt és a hivatkozott rendezvénybiztosítások során a rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott biztosítási tevékenységet. A rendőrségnek ugyanis joga és kötelessége megfelelő intézkedéseket foganatosítani a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében, és e célból akár felvételt is készíteni az ott nyilvánosan megjelenő személyekről, így akár országgyűlési képviselőről is.

Az állított jogellenes megfigyelésekkel kapcsolatos ügyrészt az ügyészség külön eljárásban bírálta el, az alapügy nyomozása továbbra is folyamatban van.

Hadházy Ákos közösségi oldalán korábban felhívta a figyelmet, hogy a Pegasus lehallgatási botrány után is azt a tájékoztatást adták a Belügyminisztériumtól, hogy semmilyen törvénytelen megfigyelést nem végeznek.