Bekérették az ukrán nagykövetet és elmondták neki, hogy Zelenszkij megsértette a magyar embereket

Ukrajna elnökének és miniszterelnök-helyettesének legújabb, Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatai túlmennek azon a határon, amit szó nélkül lehet hagyni – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az MTI-vel szerdán.

Magyari Levente tájékoztatásában elmondta, hogy szerdán bekérette hivatalába Ljobov Nepopot, Ukrajna budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy az elmúlt hetekben Ukrajna vezetői többször is igaztalan vádakkal illették Magyarországot, melyekre a szomszédban dúló háborúra tekintettel Magyarország nem adott arányos választ.

Hozzátette, a kijelentéssel miszerint „Magyarország még csak annyit sem tesz Ukrajnáért, mint mindenki más és támogatja Oroszországot”, az ukrán elnök megsértett minden, az erőszakot elítélő, és az ukránokkal szolidáris és ezt számos esetben kifejező magyar magyar állampolgárt.

Hazánk a háború első napján félretette az Ukrajnával fennálló vitáit, az ukrán miniszterelnök-helyettes szavaival ellentétben semmilyen módon nem gátolja az Ukrajna és az Európai Unió, illetve a NATO közötti együttműködést, a konfliktus kirobbanása óta több mint félmillió ukrán menekült előtt nyitotta meg határait, számolatlan magán- és állami segélyszállítmánnyal járul hozzá a nélkülözők szenvedéseinek enyhítéséhez, 130 ukrán gyermek kórházi gyógykezelését biztosítja és részese minden nemzetközi erőfeszítésnek, mely a vérontás lezárására irányul – mondta Magyar Levente.

Kiemelte: mindez nem lett volna lehetséges a magyar emberek áldozatkész támogatása nélkül, így őket csakis a köszönet és tisztelet hangja illeti.

„Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától még ezekben a súlyos időkben is, melyek átvészeléséhez továbbra is számíthatnak hazánk segítségére” – zárta gondolatait az államtitkár.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerb kollégájával közös sajtótájékoztatóján adott hangot annak, hogy szerinte minden határon túlmennek az ukránok a nyilatkozataikkal.