Ungár Péter kritikát fogalmazott meg Orbán Viktor ukrajnai háborúról írt bejegyzése kapcsán

Az LMP-s politikus közösségi oldalán három pontban szedte össze véleményét, Orbán Viktor az Ukrajnával szembeni háborúról írt hosszabb szövege kapcsán. Ungár Péter az általa vélt három alapvető problémát az alábbiak szerint foglalta össze a miniszterelnök álláspontjával:

  1. Egyetértek azzal, hogy Magyarország szempontjából kell nekünk ezt a háborút vizsgálni. Magyarország szempontja pedig egyértelmű: számunkra biztonságpolitikai katasztrófa, ha az orosz érdekszféra Záhonynál ér véget. Voltunk már szomszédosok a birodalmi célokat fel nem adó orosz állammal, és ez nekünk magyaroknak mindig a szuverenitásunk valamekkora elvesztését jelentette.
  2. A miniszterelnök ezt írja: „mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon, velünk erről nem konzultáltak, nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki.” Amit Orbán Viktor elfelejt az egy egyszerű tény: ezt a háborút Oroszország indította Ukrajna ellen. Semmilyen propagandisztikus okfejtés, az Egyesült Államokat jogosan vagy jogtalanul hibáztató történelmi párhuzam nem tudja eltagadni ezt a tényt.
  3. Azok az országok amelyek földrajzi közelségük miatt hasonló geostratégiai helyzetben vannak, mint Magyarország, azon az állásponton vannak, hogy ha lehetősége nyílik Oroszországnak ezzel a háborúval újra írni a kontinens biztonsági rendszerét, azt a kelet-közép európai népek kárára fogja megtenni. Nem hibbant meg hirtelen sem a lengyel jobboldal, sem az összes balti ország vezetése, sem a cseh, sem a szlovák, sem szlovén politikai elit. Eltérő a helyzetről az elemzésük, mint Orbán Viktornak. Az invázió tényét tekintve nekik volt igazuk, Orbán Viktor tévedett, csak reménykedni tudunk, most nem így lesz.

    A politikus szerint: „Kormányváltás esetén egy dolgot tudunk ígérni: legalább akkora gyanakvással fogunk az orosz birodalmi törekvésekre tekinteni, mint azokra akik Nyugaton bármilyen szakpolitikai kérdésben más véleményen vannak, mint mi. Lehet, egy kicsit talán nagyobbal.