Egyre nagyobb az esély a Zelenszkij-Putyin találkozóra

Moszkva, 2021. január 27. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Világgazdasági Fórum hagyományos davosi találkozója helyett Davos Agenda címmel videokonferencia formájában megrendezett tanácskozáson vesz részt a moszkvai Kremlbõl 2021. január 27-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Egyre nagyobb az esély a Putyin-Zelenszkij találkozóra. Ezt kezdi megerősíteni a Kreml szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak egyre több kiszivárogtatott jelentése.

A Putyin-Zelenszkij találkozójáról szóló fordítások esetenként kissé eltérnek egymástól – számolnak be erről a tudósítok. Az idézetek szerint Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij közvetlen találkozását a „lehetséges” vagy a „nem kizárt” szavakkal illették.

A Kreml szóvivője elmondta, hogy a feleknek mindenekelőtt meg kell tenniük a szükséges lépéseiket a tárgyalás létrejöttéhez. Hozzátette, hogy Putyin megközelítőleg minden második nap beszél Emmanuel Macron francia elnökkel

Persze ezek a megjegyzések sokszor sokféleképp értelmezhetőek, helyzete válogatja, hogy az adott helyzetben a felek mit szeretnének belátni, vagy megerősíteni ezzel. Tovább fokozza a bizonytalanságot, hogy nem érkezett még hivatalos megerősítés az esetleges találkozó tényét illetően. A szkeptikusok szerint a Kreml kijelentései gyakran nem konzisztensek, és ezen nem következetes kijelentések miatt joggal megkérdőjelezhető a szóvivő szavahihetősége.

Ha egy ilyen jellegű találkozó ténylegesen napirendre kerülne, az minden bizonnyal jelentős fejleményeket hozna a jelenlegi patthelyzetben. Így nem lenne kizárható az a forgatókönyv sem, hogy Oroszország vezetője, Vlagyimir Putyin hajlandó lenne véget vetni az ukrajnai megszállásának.

(SkyNews)