Putyin is gratulált Novák Katalinnak

Az orosz elnök reménykedik a „mindkét fél számára előnyös” további orosz-magyar együttműködésben.

Az elsők között fejezte ki gratulációját Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke Novák Katalin államfővé választásához – közölte a Kreml honlapján olvasható közlemény alapján a Ria Novoszty orosz hírügynökség.

„Kedves Novák asszony, fogadja őszinte gratulációmat, hogy Magyarország államfőjévé választották. Remélem, elnöki működése is hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább erősödjenek a kölcsönösen előnyös orosz–magyar kapcsolatok” – olvasható Putyin köszöntőjében.

Novák Katalin fideszes országgyűlési képviselőt csütörtökön választotta meg az Országgyűlés Magyarország következő köztársasági elnökének, Áder Jánost követi a pozícióban május 10-től.

Beszédében Novák kritizálta az ukrajnai orosz agressziót, amelyről úgy fogalmazott, „védhetetlen és megmagyarázhatatlan”.

„Nincs rosszabb egy háborúnál. Lángba akarja borítani mindazt, ami értékes számunkra” – mondta a Fidesz államfőjelöltje, illetve megígérte, hogy köztársasági elnökként a békesség embere szeretne lenni.

A baráti hangvételű gratuláció ellenére a szankciók miatt Oroszország Magyarországot is a barátságtalan országok közé sorolta.