Lemaradtál? Márki-Zay beszédet mondott és nem is akármilyet!

Elég hasonló formátumban nyilvánult meg az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, mint a jelenleg is ezt a pozíciót betöltő Orbán Viktor szokott. Pontosabban olyan, mintha összekeverték volna a miniszterelnök két kedvenc formátumát. A rövid, tömör, egyperces videókat, valamint az évértékelő beszédeket.

Orbán Viktornak is nagyon mennek ezek a videói, a formátum is elég sikeres, szóval érthető a döntés, a Márki-Zay-kampánystáb részéről.

Az összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének számos videóját és beszédét láttam már. Azt gondoltam róla, hogy inkább a párbeszédekben erős, mint a szónoklatokban. Ezért is készültek vele olyan reklámok, melyekben párbeszéd-helyzetben, interjú-szituációban van. Péterfy Judittal való interjúja, – melynek meglehetősen kettős fogadtatása volt – az is ezért készült. Párbeszéd-szituációban erősebb.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az internetezők kedvenc helye, a kommentszekció. Tudom, hogy ilyen helyre tévedni veszélyes és könnyen tévútra csalhat, de azt gondolom mégis csak ott kristályosodik ki a Márki-Zay Pétert követők véleménye. Jól mutatja, hogy az alatt az interjú alatt már korábban előbukkantak a szurkálódó, esetleg durvább hozzászólások, mint a mai beszéde alatt. Talán nem is a párbeszédben, inkább a vitaszituációban erős. Ezért is nyomták annyira a vitára invitálást, illetve emiatt sikerült laposabbra a Péterfy Judittal való, inkább beszélgetése, mint interjúja.

Emlékszem arra a műsorra, ami a Pesti TV-ben lement, eléggé elhíresült, gyakorlatilag sorozta a riportert. Akkor azt gondolták sokan, hogy na ez! Igen! Még mielőtt bárki gondolta volna, hogy Márki-Zay Péterből miniszterelnök-jelölt lesz, még Nagy Ádám, a Fókuszcsoport YouTube-csatornától is azt mondta, hogy milyen jó lenne, ha ő lenne a közös jelölt, de hát erre úgysincs esély. Szóval, az összkép sokat romlott sokak szemében Márki-Zay Péterrel kapcsolatban. (Ennek nyilván több oka is van, nem csak a fentebb leírtak, de azokról majd talán máskor.) Az engem ért hatásokból, a környezetemből, az általam követett oldalakból erre tudtam következtetni.

Sőt, tovább megyek, az országértékelő beszéde után is sok olyan véleményt hallottam, hogy az elég bénára sikeredett.. Próbálok nagyon törekedni arra, hogy kihangsúlyozzam: ezt én tapasztaltam, ez volt a szubjektív megítélésem.

Egészen mostanáig. Felesleges letagadni, a beszéd hatással volt rám. A hozzászólásokat olvasva is azt éreztem, nem én vagyok az egyetlen, akit meglepett. A top komment jelenleg ez:

„Azta! Na ez profi lett! Nem tudom ki szervezte ezt, de most jó a stáb! És az előre megírt szöveg is jobb ötlet! Egye fene, a kétfarkú helyett MZ/X!”

Azt hiszem ez a hozzászólás jól reprezentálja, milyen dilemmában is vannak (voltak?) a bizonytalan szavazók. Hiányolták azt a lendületet, azt a lényegre törést, amit a fentebb említett Pesti TV-s interjúban is megtapasztalhattak. Nem véletlenül kedvelték annyian.

Apropó, számok

Megdöbbenve figyeltem a YouTube-csatornájáról visszatekintő nézettségi adatot. E cikk írásának pillanatában 12 ezernél jár, ami lássuk be, nem egy kirobbanó eredmény. Aztán láttam, hogy Facebook-n 107 ezer, de tudjuk, hogy ez becsapós, a három másodperces megtekintéseket is beleszámolja, és a videó első 3 másodpercében egyetlen szó sem hangzik el. Tehát összesítve nem tudom azt mondani, hogy kifejezetten nagyot ment, inkább az ellenkezőjére gondolnék. Azt hozzátenném, hogy én is csak órákkal a videó megjelenése után kaptam észbe, hogy Márki-Zay beszédet mondott és lemaradtam.

Apropó, videó

Azonnal szembetűnő, – videós újságíróként aztán pláne feltűnik – hogy a kivitelezés bravúrosra sikerült. A kis totál Márki-Zayról telitalálat, a hideg fények helyett, inkább a melegebb megvilágítás, a mélységélesség, nagyon szép. Nem tudom, hogy a videó készítője kicsoda, azt meg pláne nem tudom, hogy eddig mit csinált, de kalap le, szép munka! Az arc közeli „close up”-oknak is volt hangulata, valószínűleg a vágáshoz kellettek, engem nem zavart, bár picit kidobott az első kép élményéből. Igen, azt azért szinte biztosra veszem, hogy vágott anyagról van szó és azt is leszögezném, hogy szerintem ez semmit nem von le az értékéből. Ahogyan a súgógép sem, bár annak jelenlétét is csak feltételezem. Mivel az előtte heverő nyitott könyvbe egyszer sem pillant bele, a harmadik másodperctől kezdve végig a kamerába néz, arra következtetek, hogy súgógépet használt. Aki azt mondja, hogy ez csalás és így könnyű, az nem használt még súgógépet. Bárki elhiheti nekem, hogy a szöveg memorizálásán túl, nem úszol meg vele semmit. Tehát bőven belefér szerintem.

Minden

Ha esetleg azért olvasod ezt a cikket, mert abban bízol, hogy itt le lesz írva, hogy mi hangzott el, nem bánom – bár nem terveztem leírni – elmondom: minden. De így tényleg, nagyjából egy-két apró kivétellel mindent elmondott. És ami külön dicsérendő a kommunikációs stratégiát nézve, hogy nem magyarázkodott. Nem voltak benne bocsánat kérések, „elnézést, nem így értettem”-ek és „akkor rosszul fogalmaztam”-ok. Szépen felépített szöveg volt, jó átkötésekkel témáról témára, profi kéz van a dologban. Vagy csak hagyták kibontakozni? Biztosan ki fog derülni, ha máshogy nem, ha lehetőségem lesz rá, megkérdezem tőle.

Akárki, akármit mond, legyen ellenzéki, kormánypárti, bizonytalan kutyapárti, vagy Mi Hazánk-párti, ez egy jó beszéd volt. Szerintem, ezt egész nyugodtan ki lehet mondani. Nem csak szerkezetileg, de videó-és beszédtechnikailag is. Nyilván, ez egy sokszor elpróbált, vágott, körzővel és vonalzóval írt szövegű, súgógéppel felvett anyag. De videózással foglalkozó és ahhoz valamennyire még konyító valakiként ismerem ezt a helyzetet és ilyenkor, ami a legfontosabb, az a legjobbra és a legszínvonalasabbra való törekvés. Egyértelmű, hogy az övé és még sok más ember bólintó feje is szükséges ahhoz, hogy ez nyilvánosság elé kerülhessen. Az ilyenkor a legfontosabb, hogy érezzük-e valamin, hogy hogyan lehetne még jobb és utána nem legyinteni rá, hanem javítani, korrigálni, újra felvenni, stb. Itt megvolt rá az igény és a törekvés és nem éreztem zavarónak, hogy nem tolja fel ezt így egybe simán, fejből a miniszterelnök-jelölt.

Mindent összevetve úgy érzem, hogy hatalmas szüksége volt erre a beszédre az elbizonytalanodóknak.