Ismét elindult a Fridays For Future 10 hetes klímavédelmi tüntetéssorozata.

Már korábban is szerveződött ehhez hasonló több hetet átívelő tüntetés sorozata a Fridays For Future-nek.


Folyamatos problémát jelent, hogy Magyarországon a kormány nem áll ki kellően a zöld ügyek mellett, sőt, legtöbb esetben inkább ellehetetleníti azokat. A Fridays For Future mozgalom a mindenkori kormányt felszólítja arra, hogy ne lehessen Magyarországon komoly zöld program nélkül kormányozni!


Szerencsére a civil szerveződések egyre több sikert érnek el az állammal szemben.


Csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken ítéletet mondtak az évek óta húzódó Hamzsabégi-sétány ügyében. A kormány eddig úgy tálalta ezt az ügyet, mintha ez csak az agglomerációt érintő személyszállítást segítené elő. Közel 15.000 ember életkörnyezetét tenné tönkre az itt áthaladó teherforgalom, illetve több száz fa kerülne kivágásra – a helyiek végül bíróságra vitték az ügyet, ahol a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét. Erről itt olvashatsz bővebben.


A Fridays For Future mozgalom fel szeretné hívni a figyelmet továbbra sem oldódott meg az ökológiai és a klímaválság, ezért tartják fontosnak még ha nem nagy létszámban, de rendszeren felhívni a figyelmet az éghajlatváltozás okozta problémákra.


Március 25-én lesz egy Globális Klímasztrájk, amely nagyobb volumennel fog bírni, mint a mostani kisebb tüntetések. Ugyanis ezen a napon világszerte tüntetni fognak az emberek, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a klímaválság okozta globális jövőt érintő problémákra.


A Fridays For Future szerint nagyon fontos, hogy lássák az emberek az állandó kisebb-nagyobb tüntetéséket, találkozzanak egyáltalán a problémával. Fontosnak tartják, a közösségi média felületeken az aktív részvételt, ezzel ösztönözve a még kevésbé aktív résztvevőket. Rendszeresen járnak iskolákba felvilágosítást tartani.

Borítókép: Varga Máté / Jövő TV