Elemezzük ki Orbán évértékelőjét!

Orbán Viktor évértékelő beszédet mondott a 2022-es választási kampányidőszak első napján. Azok a kiváltságos Fidesz-szimpatizánsok, akik ott voltak, igen pozitívan nyilatkoztak a beszédről. Ebben a Faltól Faligban kielemezzük ezt a beszédet. Megnézzük, milyen retorikai eszközöket, trükköket használ a miniszterelnök úr, illetve csekkoljuk, hogy az egyes szónoklatában elhangzott statisztikáknak van-e valóságtartalma.

Orbán Viktor nem igazán gyakorolt önkritikát évértékelőjében, így mi próbálkoztunk meg vele gondolatébresztő videósorozatunk tizenkettedik részében. Magyarország covid-járvány kezelését is sajátosan értelmezte a Miniszterelnök úr. Beszédéből az is kiderül, büszke a magyar oligarcháira. Továbbá figyelmen kívül hagyta a MOL sikerei megnevezésekor Hernádi Zsolt Interpol általi körözését.

A magyar miniszterelnök beszéde zárásában arról beszélt, hogy a 22-es választás létkérdés. Hozzátette, hogy örülne, ha nem lenne az és ha csak egy jó kormány megválasztásáról szólna. Ez a kijelentése egyszerűen érvénytelen annak tükrében, hogy tudjuk, a kampánya az ellenségképek felfestéséről szól. Az ellenzék is nagyjából ugyanezt állítja, csak ők a másik oldalról.