Mandátumának visszaadására szólítja fel az LMP a XII. kerületben függetlenként induló Hajdu Máriát

Ungár Péter, a párt titkára nyílt levélben kéri a hegyvidéki önkormányzati képviselőt – aki néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy függetlenként elindul a 2022-es országgyűlési választáson, mert morálisan elfogadhatatlannak tartja az összefogást – hogy adja vissza önkormányzati képviselői mandátumát, mivel azt nem egyéni körzetben, hanem az összefogás listáján szerezte.

Hajdu Mária nemrégiben egy Facebook posztban azt vetette fel, hogy mennyire tisztességes Márki-Zay Péter részéről a kettős mérce, ami abban mutatkozik meg, hogy míg Bangóné Borbély Ildikót az ellenzék listájáról is levették, a diplomájáról szintén füllentő és magát többször közgazdásznak nevező Hajnal Miklóstól nem határolódtak el.

A poszt után Hajdut kizárták az LMP-ből, aki 2019 őszén az összefogás listájáról mandátumot szerzett a XII. kerületi önkormányzatba. Ungár Péter most nyílt levelet írt a képviselőnek, amiben kifejti, hogy az LMP és a Párbeszéd pártszakadásakor éppen Hajdu aláírásával szólítottuk fel mandátumok visszaadására azokat a képviselőket, akik kilépésük után a listán szerzett mandátumukat is magukkal vitték, így a párt titkára azt kéri, hogy, „ha komolyanvehetőségének és a méltóságának legalább a látszatát meg akarja őrizni, akkor még a mai napon adja vissza a mandátumát.”

A teljes nyílt levél változtatások nélkül itt olvasható:

Tisztelt Hajdu Mária!

Bár a hivatalos megszólítás nyilván furcsa azután, hogy majdnem tíz évig egy pártban politizáltunk, de az elmúlt napok eseményei után szerintem minden félnek jobb, ha az egykor meglévő személyes viszonyokat semmisnek tekintjük.

Néhány napja a sajtóból értesülhetett róla a párt, hogy független képviselőként elindul a választásokon, miután alig pár nappal az aláírásgyűjtés megkezdése előtt hirtelen megvilágosodva rájött, hogy az ellenzéki összefogás morálisan vállalhatatlan. Ezt mindenkinek joga van gondolni, én itt csupán a következetességre szeretném felhívni a figyelmét. Mivel korábban egyazon területi szervezetben politizáltunk, ezért talán még emlékszik rá, hogy a pártszakadás után az Ön aláírásával szólítottuk fel mandátumok visszaadására azokat a képviselőket, akik kilépésük után a listán szerzett mandátumukat is magukkal vitték. Mivel az elmúlt napok alapján Önnek kiemelkedően fontos a hitelessége, ezért arra kérem, hogy ne forduljon szembe korábbi álláspontjával, és adja vissza a mandátumát. Ugyanis nem csak a pár nappal ezelőtti megvilágosodás valódiságát vonja kétségbe, de az önellentmondást súlyosbítja, hogy Ön már nem is az önállóan induló LMP listáján szerzett mandátumot 2019-ben, hanem az ellenzéki együttműködés eredményeként lehetett kompenzációs listáról bejutó képviselő. Ezt akkor gondolkodás nélkül elfogadta, nyilván annak tudatában, hogy korábbi álláspontja szerint ez csak addig maradhat az Öné, amíg a párt tagja marad. Talán a frissen jött éles látásával Ön is érzi, hogy minapi bejelentése után kialakult ellentmondást fel kell oldani. Kérem, ha komolyanvehetőségének és a méltóságának legalább a látszatát meg akarja őrizni, akkor még a mai napon adja vissza a mandátumát.

Üdvözlettel 
Ungár Péter, az LMP titkára 

 Kiemelt kép: Hajdu Mária Facebook oldala