Az Egyesült Államok és a NATO szerint az oroszok csapatokat vezényelnek, nem visszavonnak

Moszkva ugyan bizonygatja, hogy visszavonja csapatait az ukrán határról, az Egyesült Államok és a NATO szerint éppen az ellenkezője történik. 

Az egység jegyében Ukrajnában az emberek kitűzték a nemzeti lobogókat és a himnuszt hallgatják, miközben a kormány egy orosz kibertámadásról beszél, ami az eddigi legbrutálisabb ilyen jellegű offenzíva az ország történetében. Az ukránok Moszkvára mutogatnak, Oroszország tagad. 

Az orosz védelmi minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy “véget ért csapatainak hadgyakorlata”, ezért visszatérnek eredeti támaszpontjaikra. Ezen állításokat bizonyítandó videókat is publikáltak, melyeken orosz tankok és harckocsik láthatóak, ahogyan visszavonulnak a 2014-ben az Oroszországi Föderációhoz csatolt Krím-félszigetről. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint éppen az ellenkezője történik, mint amit az oroszok állítanak, szerinte a kulcsfontosságú orosz egységek továbbra is az ukrán határ felé közelednek, nem pedig távolodnak tőle. 

“Az egy dolog, hogy mit mond Oroszország. Az meg egy másik, hogy mit csinál. Nem látunk semmiféle csapatkivonást a részükről.” – mondta a Blinken az MSNBC-nek adott interjújában. Az amerikai külügyminiszter úgy folytatta, “amit látunk, hogy a kritikus jelentőséggel bíró egységek az ukrán határhoz közelednek, szó sincs távolodásról, mi pedig azt akarjuk látni.” 

További hírszerzési források is azt igazolják, hogy egyelőre nincs jele a deeszkalációs folyamatnak, az orosz invázió veszélye egész februárban fennáll. Ugyanezt erősítette meg az ukrán elnök Zelenszkij, aki kedden háborús beszédet intézett népéhez.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár ugyancsak üdvözölné az orosz csapatok visszavonását, de véleménye szerint egyelőre a folyamatosan mozgolódó tankok és harckocsik nem nyújtanak elég bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a valóságban is az történik, amit Moszkva állít. 

“Nem azt látjuk, hogy az oroszok visszavonnák csapataikat. Ez természetesen ellentmondásban van a Kreml diplomáciai üzeneteivel. Éppen azt látjuk, hogy növelik egységeik számát, ez egyelőre nem a csapatleépítés jele.” – mondta Stoltenberg Brüsszelben.  

A Kreml továbbra is hárít. Véleményük szerint a NATO és az Egyesült Államok tévednek a helyzetértékelésükben. Oroszország továbbra is kitart azon állítása mellett, hogy sosem akarták megtámadni Ukrajnát, mindössze vörös vonalat akartak húzni, hogy saját biztonságuk érdekében megakadályozzák nyugati szomszéduk csatlakozását a NATO-hoz.

Továbbá, Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy háborús hisztériát keltenek, miután többször is arról számoltak be brit és amerikai médiumok, hogy az orosz invázió szerdán megindul. Ukrajnában ennek jegyében munkaszüneti napot rendelt el az elnök, az utcákat fellobogózták a nemzeti színű zászlókkal.

A nyugati szkepszis ellenére, a tőzsdei mutatók szerdán is kedvezőek voltak. A piac optimistán reagált az állítólagos csapatkivonások hírére, így az orosz, illetve az ukrán kormányhoz köthető cégek részvényei is emelkedni kezdtek.

(Reuters)