Márki-Zay Péter szerint sorsolással kéne dönteni a közös lista utolsó befutó helyeiről

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szokatlan ötlettel állt elő. 

Márki-Zay Péter szeretné minél előbb lezártnak tekinteni az ellenzéki listaállítás folyamatát, így azzal a megoldási javaslattal állt elő, hogy sorsolással döntsék el az utolsó, míg befutónak számított helyek sorsát az ellenzéki pártok – értesült a Telex

“A pártok egymás közötti tárgyalásairól nem szoktunk és nem is szeretnénk nyilvánosan kommunikálni, de vannak ötletek, felvetések, és annyit elismerek, valóban tettem arra is javaslatot, hogy döntsenek sorsolással.” – mondta Márki-Zay a Telexnek. A miniszterelnök-jelölt hozzátette, többet nem árulhat el, de bízik a konfliktusos helyzet mihamarabbi lezárásában.

Nagy a tétje annak, hogy minél hamarabb megegyezzenek egymással az ellenzéki pártok, ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) választások tisztaságát ellenőrző-felügyelő testületében kizárólag így lehet jelen az Egységben Magyarországért pártjainak közösen küldött delegáltja, ráadásul az országos listaállítás után kimért állami kampánytámogatást is csupán azoknak a jelölőszervezeteknek utalják ki, amelyek országos listájukat bejegyeztették. A Telex értesülései szerint Márki-Zay Péter a delegált mihamarabbi kijelölése miatt szeretné rövidre zárni a listaállítást. 

Az ATV szerint a közös listán a Demokratikus Koalíció 14, a Jobbik 12, a Momentum 8, az MSZP és a Párbeszéd együtt 8, valamint az LMP 3 vagy 4 helyet kaphat.

Márki-Zay Péter korábban lemondott saját, hetedik frakciójáról. Cserébe azt kérte, hogy az ellenzéki listán biztosan bejutó helyen szerepeljen három roma jelölt. Úgy tűnik, ezt a pártok elfogadták: az Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik is bemutatta saját, roma származású jelöltjét.