Márki-Zay Péter bejelentette: este 7-kor tüntetést tartanak az orosz nagykövetség előtt

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Facebookon tartott élő bejelentkezésében elmondta, hogy Orbán Viktor megbízhatatlan szövetséges lett az EU-ban és a NATO-ban is, este 7-kor pedig demonstrációt is tartanak.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint hajnali 4-kor egy tévés beszédben bejelentette, hogy az orosz hadsereg bevonul Kelet-Ukrajnába, azaz a hétfőn Oroszország által elismert szakadár területekre.

Márki-Zay Péter szerint az ellenzék egységes álláspontja az, hogy Magyarország az EU és a NATO tagjaként el kell ítélni Putyin támadását és kiállnak Ukrajna függetlensége mellett, ahogy a Kárpátaljai magyarok mellett is. Szerinte Orbán Viktor áruló, aki a nemzetet, az EU-t és a NATO-t is elárulta. Szerinte Orbán ezért megbízhatatlan szövetséges lett, ezért csatlakoznia kell az EU szankcióihoz olyan lépésekkel, mint az orosz génbank kiutasítja Magyarország területéről, vagy Paks 2 beruházására vonatkozó szerződés felbontása.

A miniszterelnök-jelölt este 7 órára tüntetést hirdetett meg az orosz nagykövetség elé.

Az eseményen beszédet mond Lukácsi Katalin, az MMM politikusa, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, de felszólal még mellette Cseh Katalin, Vadai Ágnes és Karácsony Gergely főpolgármester is.