Szijjártó Péter: biztosított a lehetősége annak, hogy egyetlen határon túli szavazat se vesszen el a választáson

Továbbra is folytatódni fog a határon túli magyar közösségek támogatása Erdélyben és Székelyföldön, amennyiben az emberek újra bizalmat szavaznak a kormánynak az április 3-i választáson

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Sepsiszentgyörgyön.

Szijjártó Péter a Gyöngyvirág utcai Református Egyházközség magyar állami támogatással épített temploma előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2010-ben a baloldali kormány „ellenséges és lekicsinylő hozzáállást” tanúsított a határon túli magyarokkal kapcsolatban. A tárcavezető szerint a jobboldal viszont inkább megerősítette és támogatta őket.

Természetesen a választások előtt figyelmesebb lett a kormány a határon túli magyarokkal szemben is, hangsúlyozta, hogy az anyaország jövőjét egyaránt meghatározzák a határon túl élő nemzeti közösségek.

„Ezért nagy tisztelettel arra kérjük az erdélyi, székelyföldi magyarságot, hogy vegyenek részt a parlamenti választáson (…) Minden szavazat számít, egyetlen szavazat sem veszhet el”

 – mondta.

A magyar állampolgárok március 19-től reggel 6 óra és este 10 óra között mindennap leadhatják a voksukat Magyarország bukaresti, kolozsvári és csíkszeredai diplomáciai képviseletén.

„Lesz itt minden csak szavazz a Fideszre”

Az erdélyi és székelyföldi gazdaságfejlesztési programokat, akkor fogja folytatni a kormány, ha újra bizalmat fognak nekik szavazni a határon túli magyarok.  Úgy látszik ezen feltételhez kötik a helyi iskolák és óvodák felépítését, felújítását, az egyházi közösségek támogatását, vagy a kulturális programok finanszírozását.

Romániával is javul a viszony

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerepvállalása elősegíti a két ország együttműködését és fontos stabilizáló szerepet tölt be a belpolitikában. Szijjártó Péter újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy az elmúlt időszakban most van a legjobb kapcsolat Magyarország és Románia között. A kormány ráadásul nem is elégszik meg ennyivel, hanem tovább szeretné erősíteni a viszonyt a két ország között.

A jó viszony tovább javulásának érdekében a kormány nem zárkózik el attól sem, hogy további fejlesztéseket végezzenek a határkeresztező infrastruktúrában. Szijjártó Péter reméli megállapodásokat tudnak majd kötni a két állam energiaellátásának biztosítását illetően is.

„Itt élünk egymás szomszédságában, érdekeltek vagyunk egymás sikereiben, és itt az ideje, hogy ezt minden egyes szereplő mindkét oldalon felismerje”

– fogalmazott.

Fontos kérdéseket vet fel azonban levélszavazás kérdésköre is

A jelenleg hatályban lévő törvény úgy néz ki ezzel kapcsolatban, hogy ha valakinek van Magyarországon állandó lakcíme, de nem tartózkodik itthon, az nem szavazhat levélben, akinek nincs állandó lakcíme, de van magyar állampolgársága, az szavazhat levélben.

Augusztusban petíciót indított a levélszavazásról az az aHang és a FUB.

“Mi, külföldön élő magyar választópolgárok és az ügyünkkel szimpatizáló támogatóink, az aktuális választási szabályok miatt írunk Önöknek. Véleményünk szerint a választójogi szabályozás szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.
A jelenlegi szabályozás alapján a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési választásokon postai úton is leadhatják szavazatukat. Ugyanakkor magyarországi lakhellyel rendelkező társaik csak személyesen, előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a szavazáson.”

– írják a petíció honlapján.

Erről bővebben itt olvashatsz.

(MTI nyomán)