„Az infláció biztosan rekordot dönt”

Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöke pénteki online sajtótájékoztatójában elmondta, hogy januárban 7,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, ilyen magas infláció utoljára 2007-ben volt Magyarországon.


Elképesztő árrobbanást tapasztalhatnak a magyar családok.


Az LMP szerint nem kommunista árbefagyasztásra, hanem az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére van szükség, mert az élelmiszer nem luxus!


Kanász-Nagy Máté a KSH inflációs gyorsjelentése alapján ismertette azon alapvető élelmiszerek árát, melyek drasztikusan drágultak az utóbbi időszakban:

Az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a munkahelyi étkezésé 11,3, az éttermi étkezésé 11,2, a cukoré
11,0%-kal emelkedett.


Az elmúlt egyetlen egy hónapban már 3 százalékkal drágultak az élelmiszerek árai. Jellemzővé vált, hogy egyre több termékcsoport ára száll el, erre pedig tökéletes példa a több mint 1000 forintos kilós túró ára.

„Bebizonyosodott, hogy a kormány nem tudja kezelni az elszabadult árakat. A Kádárista időkre emlékeztető árstopp politikája megbukott.”


– mondta Kanász-Nagy Máté.


A társelnök hozzátette, hogy szakmai elemzők szerint az árstopp a februári inflációt sem fogja letörni. Minimális hatása lesz csupán, alig 0,2 százalékot fog mérsékelni az áremelkedésen.


Kanász-Nagy Máté elmondta , hogy „a kormány tehát megint becsapta a magyar embereket, a kereskedőket és a fogyasztókat is egy olyan káros intézkedéssel, aminek semmilyen pozitív hatása nem érződik.”

Egy átlagos magyar család csupán alig 1000 forintot érez meg ebből.


A magas élelmiszer ár növekedés pedig rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe hozza a szegényebb rétegeket. A felsorolt élelmiszerek amellett, hogy mindenki kosarában, az ő kosarukban nagyobb arányban szerepel, mint a többi egyéb termék vagy szolgáltatás.


Európában Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerek áfa-kulcsa. Ezért az LMP szerint ismét olyan intézkedések fontosságát kell hangsúlyozni, amelyek az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére vonatkoznak.


A rekordmagasságú élelmiszereket érintő 27 százalékos áfa kulcsot, minden alapvető élelmiszer esetében 5 százalékra mérsékelné az Egységben Magyarországért összefogás, amennyiben leváltják a kormányt az áprilisi választásokon.


Kanász-Nagy Máté elmondta, hogy ameddig a fideszes árstop egy átlagos családnak most havi 1000 forint megtakarítást jelent, az összefogás javaslatával havonta 7000 forintot is megtakarítanának a családok.


A megélhetési válság kezeléséhez az alapvető élelmiszerek áfáját csökkenteni kell. Mert az élelmiszer nem lehet luxus