Nem csak az áruházakat ellenőrzik, nem figyelmeztetnek, túlárazás esetén rögtön bírságol a hatóság, ha nem tartják a rögzített árakat

A hagyományos üzletek mellett az élelmiszert értékesítő webshopokban is vizsgálja február elsejétől a rögzített árak betartását a fogyasztóvédelem. A kijelölt termékeket a tavaly október közepinél drágábban kínáló, az előírt mennyiséget készleten nem tartó vagy a tájékoztatásban mulasztó kereskedő az első jogsértést sem ússza meg figyelmeztetéssel – jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese kiemelte: a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei az általános gyakorlattól eltérően kötelezően bírságot szabnak ki, amely 50 ezertől akár több millió forintra rúghat.

Mint megírtuk, a kormány arról döntött, hogy árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerekre, az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-jétől május 1-jéig tart. Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott ár kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, úgy a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni.

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az üzletekben és a piacokon jól láthatóan kell kihelyezni a bejáratoknál az információs táblákat. A rendelkezés a csomagküldőkre is vonatkozik, nekik a nyitólapon kell közzétenni a tájékoztatást.

A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető – olvasható a kormány tájékoztatójában.

Az üzletek bejáratánál pedig az erről szóló információs táblák várják majd a vásárlókat. A részletek a Magyar Közlönyben már megjelentek, sőt, arculati kézikönyv is jár a boltosoknak az árstop kiplakátolásához.

A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat, ennek mikéntjéről a Magyar Közlönyben és a Kormány.hu-n szerdán jelentek meg részletesebb információk.