Kormányifó: csökken a kedvezményes üzemanyagárra jogosultak köre

Nem a megszokott időpontban, hanem ezúttal szombaton 11 órára hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely, annak ellenére, hogy a szokásos kormányülést ezúttal is szerdán tartották meg. A miniszter elmondta, hogy már tegnap nyilvánosságra került, hogy karbantartás miatt leáll a százhalombattai olajfinomító, ami nem halasztható tovább. A stratégiai készlet egy része feloldásra kerül, a többi rész importból kerül beszállításra.

Kitért arra, hogy Oroszországból nem lehet üzemanyagot beszállítani, így a 480 forintos garantált hatósági árakat nem tuják minden esetben fenntartani, ezért csökkentik a kedvezményes árú üzemanyag vásárlására jogosultak körét. A továbbiakban így már csak a magángépjárművekre, mezőgazdasági gépekre és taxikra tartják csak fent. Az erről szóló rendelet még a mai, szombati napon meg fog jelenni.

Piaci áron tölthetően azok a járművek, amik meghaladják a 7,5 tonnás járművek, a külföldi rendszámú gépjárművek, valamint a nem természetes személyű tulajdonú járművek esetében is, ahogy kannás töltés esetében is. Tovább rontja a helyzetet a Duna alacsony vízállása, mivel az uszályos üzemanyag-beszállítás is akadályozva van.

Az ügy előzménye, hogy a pénteki napon Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója bejelentette, hogy a hatósági ár miatt nem érkezik Magyarországra az üzemanyag, így ha nem történik változás, hétfőn a százhalombattai olajfinomító szükséges karbantartási leállása miatt, amit már egyszer elhalasztottak, nem lesz üzemanyaggyártás Magyarországon, ami később üzemanyag ellátási problémákat okozhat.

A rendelkezésre álló kőolaj-tartalékból, mely dízel és benzin üzemanyag előállításra is alkalmas, a készlet 21%-át szabadítják fel a kormány döntésének értelmében. Továbbá döntött a kormány, hogy a barnakőszén bányászatot újraindítja és nem lehet tűzifát kivinni az ország területéről.