Lőttek a Maldiv-szigeteknek?

A Maldív-szigetek által kínált luxusparadicsomot, a fehér homokos tengerpartot, az óriási korallzátonyokat, a lebegő bungalókat imádják az emberek. De van számukra egy rossz hírünk,mégpedig az, hogy az az egész Maldív-szigetek eltűnhet a föld színéről már a század végére.


Az ország környezetvédelmi minisztere, Aminath Shauna kijelentette, hogyha nem tesznek sürgős lépéseket az klímaválság megfékezésére, az Indiai-óceán több mint 1000 szigetét magában foglaló szigetcsoportja 2100-ra víz alá kerülhet.


Hiába jönnek a hírek napról napra, hogy milyen nehézségekkel kell majd a jövő generációjának megküzdeni, sajnos még mindig túl sok van az olyan gondolkodású emberből, aki a környezetvédelmi cikkeket csak továbbpörgeti, helyette inkább Kulcsár Edinát nézegeti, hogy éppen kivel jött össze.


A helyiek átlagosan mindössze egy méteres tengerszint feletti magasságban élik az életüket. A klímaválság miatt egyre gyakrabban előforduló hullámzás, és az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás komoly veszélyt jelent a lakosokra.


Ha ez még nem lenne elég probléma a Maldív-szigetek lakóinak megélhetése túlnyomó részben a továbbra is a turizmusra támaszkodik, ami egy komoly paradox helyzetet idéz elő.


Úgy tudnak harcolni az éghajlatváltozással szemben, ha közben egy olyan iparágra támaszkodnak, ami komoly okozója a klímaváltozásnak.


Persze, mint mindenhol vannak példák előremutató és fenntartható tevékenységekre.


A helyi szállodák közül , a Villa Hotels Resorts-t a fenntarthatóság gondolatával alapították 36 évvel ezelőtt. Az úgynevezett „Zéró” étteremben a vendégek helyi gazdaságokból származó biotermékeke választhatnak. Ezeket a helyi és közeli farmokon termesztik, nem kell exportált árukat fogyasztaniuk.


A szálloda kertjétől egy saroknyira egy palackozó üzem újrahasznosítja az üvegeket az üdülőkomplexum körüli használatra.


A Korallok is nagy gázban vannak


Ahogy az óceánok hőmérséklete emelkedik, a szimbiotikus algák a korallokban fehérré válnak – ezt a folyamatot fehéredésnek nevezik . Ennek súlyos következményei lehetnek az egész zátony vitalitására nézve – írja az Euronews.


The Guardian szerint a Maldív-szigeteken a korallok több mint 60 százalékát már kifehérítették.


(Euronews)