A cseh parlament elnöke szerint Orbán a kazah nép ellen van

Markéta Petarova Adamová a cseh parlament elnöke Twitter-oldalán kritizálta Orbán Viktort, miután a magyar kormány egyes tagjai a kazah tüntetők ellen, a kormány mellett foglaltak állást.

A cseh politikus posztjában kitért arra, hogy Orbán támogatta az orosz hadsereg bevonulását Kazahsztánba, továbbá a demonstráló tömeg ellen bevetett éles lőfegyverek használatát is, amelyek több tucat ember halálát okozták. Putyin azóta győzelmet hirdetett egyébként, és megkezdték a csapatok kivonását. Markéta Petarova Adamová hozzátette, “Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral”.

A cseh parlament elnöke régóta Orbán Viktor egyik heves bírálójának számít. Többször elmondta, reméli a magyar miniszterelnök hamarosan Andrej Babis előző cseh kormányfő sorsára jut majd és tavasszal leváltják őt a magyarok. Azért Csehországban sem mindenki Orbán-ellenes: Milos Zeman, a cseh államfő szóvivője bocsánatot kért Adamová kijelentései miatt.

Kazahsztánban január 2-án kezdődtek a demonstrációk az ország délnyugati részén fekvő Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen vonultak utcára. Két nappal később a zavargások átterjedtek Almatiba és az ország más, nagyobb városaiba is, fegyveres összetűzésekké fajultak. A kormányzat által terroristáknak bélyegzett felkelők ellen Putyin vezetésével a posztszovjet országokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete csapatokat küldött az országba. Az összecsapásokban legalább 170 ember vesztette életét, valamint több, mint 10.000 embert tartóztattak le. Mostanra a helyzet stabilizálódott.