Sorra dőlnek meg az óceánok melegrekordjai

globális felmelegedés

Egy frissen megjelent tanulmány szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás következtében sorozatban hatodszorra dőlt meg az óceánokban mért melegrekord.

A tavalyi évben a világ összes óceánjának felszín alatti 2000 méterén mértek melegrekordot, a La Nina Csendes Óceánt hűtő időszakos időjárási jelenség ellenére is. Az 1955 óta eltelt időszakban az óceánok második legmelegebb éve 2020, a harmadik 2019 volt. “Az óceánok hőmérséklete könyörtelen ütemben növekszik, ez pedig a legpontosabb indikátora az ember által okozott klímaváltozásnak” – mondta Kevin Trenberth, a National Center for Atmospheric Research klímakutatója, az óceánok hőmérsékletével foglalkozó kutatás egyik társszerzője.

Az egyre jobban melegedő óceánok hozzájárulnak a szélsőséges esőzések, hurrikánok, viharok felerősödéséhez, ezáltal nő a súlyos árvizek kialakulásának esélye is.  Az óceánok felmelegedett vizei hozzájárulnak a grönlandi és antarktiszi jégtakarók olvadásához, ez pedig a tengerszint emelkedését okozza.

A világ óceánjai az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid harmadát nyelik el, savasodásukat okozva ezzel. A savasodás pedig súlyosan károsítja a korallzátonyok élővilágát, melyek nemcsak sósvizi élővilág negyedének adnak otthon, de 500 millió ember táplálékát is biztosítják.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével járó hő több mint 90 százalékát szintén az óceánok nyelik el, ami ugyancsak hatalmas hőterheléssel jár. “Amíg nem érjük el a zéró kibocsátást, az óceánok felmelegedése is folytatódni fog, a rekordok az idei évhez hasonlóan továbbra is meg fognak dőlni” – mondta Michael Mann a Penn State Egyetem klímakutatója, a tanulmányon dolgozó kutatók egyike. “Nagyobb fokú tudatosság és az óceánjaink megértése a klímaváltozás elleni harc egyik alapja kell hogy legyen” – hangsúlyozta a tudós. 

(Guardian)