Tippeljenek, hányan halhattak meg az elmúlt években csak a légszennyezéstől

Hazánkat is érinti a légszennyezés ugyanúgy, ahogy a világ összes országát is. A fák folyamatosan történő kivágásával a jövőnket kaszáljuk el. Az egészséges élethez sok minden szükséges, kellő mennyiségű mozgás, változatos táplálkozás megfelelő alapanyagokból, de minden szinte semmit nem ér, ha a levegő nem megfelelő minőségű.


The Lancet Planetary Health-ben megjelent tanulmány a nitrogén-dioxid (NO2) és a finomszemcsés szennyezés hatásait vizsgálta.


A városi területek légszennyezettség közel 2 millió ember halálát követelte 2019-ben, mutatta be egy új kutatás.
A 2019-es évben a nitroggén-dioxid (NO2) világszerte 1,8 millió új asztmás megbetegedést okozott a gyermekek körében. Nem meglepő ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ös irányelveit jócskán meghaladja a jelenlegi NO2 szennyezés.


A modellezés azt is kimutatta, hogy jelenleg 2,5 milliárd ember él olyan területeken, ahol az ideális mennyiségnél magasabb mennyiségű finom részecskék találhatóak a levegőben.


Dr. Audrey de Nazelle, az Imperial College London Környezetpolitikai Központjának társigazgatója a Sky News-nak elmondta, hogy a levegőszennyezés azért nagyon káros, mert:


Ténylegesen megtámadja a testünk minden szervét, mélyen beszivárog a tüdőbe és az igazán finom részecskék a véráramba jutva szinte bármire hatással lehetnek.


Kiemelte azt is, hogy a városok átalakításának kulcsfontosságú szerepe van, nagyobb teret kell adni a tömegközlekedésnek és a gyalogos közlekedésnek, mivel a kocsival történő közlekedés az egyik legproblémásabb tényező.

Itthon

Levegőminőség értékelése alapján az aktuális egészségügyi hatás:

A levegő szennyezettsége jelenleg is meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Hosszút távon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon tünetek mutatkozhatnak – írja a légszennyezés.hu.

Hazánkban a részecskeszennyezés miatt évente több mint 13 000 magyar hal meg idő előtt. Továbbá kutatások is kimutatták, hogy  a légszennyezés növeli a koronavírus fertőzés lehetőségét, továbbá a lefolyást is súlyosbíthatja.

Az elmúlt években a szálló por koncentrációja továbbra is számos hazai mérőállomáson haladta meg a PM10-re megállapított napi órás egészségügyi határértéket.

Az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) 2020. novemberi jelentése szerint, míg az elmúlt évtizedben a hatékony intézkedések következtében a legtöbb nyugat-európai országban 20-30%-kal sikerült csökkenteni a részecskeszennyezés miatti halálozást, addig hazánkban lényegesen kisebb mértékű javulást értünk el. Az érdemi intézkedésekkel – mint a szennyező fűtési formák visszaszorítása, az épületek hőszigetelésének javítása és a szennyező járművek kiszorítása – továbbra is adósak a hazai döntéshozók – írta meg ezt a Greenpeace.hu is.

(SkyNews)