A természetrombolás egyenes út a további vírusok elterjedéséhez

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nemrég kiadott jelentése szerint, ha továbbra is ilyen szisztematikus természetpusztítást végzünk, csak új további vírusok elszabadulásával kell számoljunk.

A dokumentum vizsgálja a koronavírus-járvány eredetét, továbbá világossá válik az is benne, hogy az élőhelyek tönkretétele, valamint a vadon élő állatok kereskedelme és fogyasztása növelheti a további vírusok elszabadulásának kockázatát. Számtalanszor mi is felhívtuk a figyelmet, hogy ez hazánkban is kritikus a helyzet, ott a Balaton helyzete, ahol minden olyan dolog megtörténik kicsiben, ami az egész országban jellemző. Gigaberuházások, erdőirtások, a zöld területek bebetonozása nem beszélve a vegyszeres nagyüzemi mezőgazdaság terjeszkedésekről sem.

Az olyan vírusoktól, mint a SARS, a sertésinfluenza, madárinfluenza, zika és az ebolától az úgynevezett pufferzóna védhetne meg minket, hogy az állatok által hordozott vírusok ne tudjanak átterjedni emberekre. Ez a zóna az elválasztó sáv, ami a vadon élő álatokat elkerítik az emberek életterétől, és ez évről évre egyre keskenyebbé válik, ami az imént emlegetett vírusok könnyedebb elterjedését eredményezheti.

Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint például a hazánkban is felbukkant nyugat-nílusi vírusfertőzés aránya alacsonyabb volt azokon a területeken, ahol sokféle madár élt, mint ott, ahol csak kevés faj volt megtalálható. A nyugat-nílusi vírus ugyanis egy olyan kórokozó, ami madárról madárra terjed, a szúnyogok közvetítésével. Csak bizonyos madárfajok vérében tud jól szaporodni, így azokon a területeken, ahol sok madárfaj megtalálható, felhígul a vírus szaporodóhelye, azaz kisebb eséllyel kerül be olyan madár vérébe, ami jó gazdaszervezet a számára – olvasható a Greenpeace oldalán.

2018-ban hazánkban 225-en betegedtek meg és 15-en bele is haltak bele a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján. Ezért is fontos a vírust hordozó tigrisszúnyog hazai terjedésének nyomon követése. Ehhez nyújt segítséget a az Ökológiai Kutatóközpont által indított „Szúnyogmonitor” oldal, ahol a lakosság is segíthet feltérképezni a helyzetet hazánkban.

Az általunk készített videós interjúból mindent megtudhattok, ami a Szúnyogmonitorral és a hazai szúnyoghelyzettel kapcsolatos.

 „Magyarországon 20 év alatt eltűnt a fecskék több mint fele, mert a háztáji állattartás megszűnése, a mezőgazdasági rovarölő szerek használata és a kémiai szúnyogirtás miatt nincs elegendő táplálék számukra. Gyorsan fogynak a kétéltűek is, hisz ezek az élőlények különösen érzékenyek a környezet változásaira. A vizes élőhelyek feltöltésével, a természetes partszakaszok beépítésével rohamos gyorsasággal tűnnek el, pedig nekik is nagy szerepük lenne a szúnyogok gyérítésében. Ha a kormány nem hagy fel a természetpusztító beruházások és az élővilágot pusztító nagyüzemi mezőgazdaság támogatásával, akkor ökológiai összeomlás felé kormányozza az országot és ezzel veszélybe sodorja a magyar emberek egészségét. A tudomány álláspontja egyértelmű: a természetes ökoszisztémák pusztítása utat nyit további járványok kialakulása felé. Itt az idő, hogy változtassunk ezen és mindent megtegyünk egyéni és kormányzati szinten is a még meglévő természetes élőhelyek megmentéséért”

– mondta Rodics Katalin a Greenpeace biodiverzitás-védelmi kampányának felelőse – olvasható a Greenpeace oldalán.

A Greenpeace petícióját, amely követeli a kormánytó a fenyegető ökológiai összeomlás elkerülését itt tudod aláírni: greenpeace.hu/termeszet

(Greenpeace)