A csecsemők szervezetében egyre több a mikroműanyag

Egy friss kutatás eredményei szerint a csecsemők testében tizenötször több mikroműanyag található, mint a felnőttekében.


Mikroműanyagnak nevezik azokat az öt milliméternél kisebb műanyagdarabokat, amelyeknek a vastagsága egy két Euróséhoz közelít.


Rengeteg mikroműanyag található a kozmetikumokban, a gyógyszerkapszulákban, vagy akár a mosószerekben is. Mikroműanyag akkor is keletkezhet, amikor például egy szintetikus ruhát mosunk ki a csap alatt.


Jelentős mikroműanyag kerül a csecsemőkbe a rágójátékokon keresztül, illetve ha mikroműanyagot tartalmazó szőnyegeken másznak.


A két leggyakoribb mikroműanyag szintjét vizsgáltak meg a kutatók tíz felnőtt és hat csecsemő székletmintájában, a polietilént  (PET) és a polikarbonátot (PC).
Mind a felnőttek mind a csecsemők mintájában találtak mikroműanyagot a kutatók, de az összehasonlítást követően, kiderült, hogy a csecsemők mintájában legalább tízszer annyi a mikroműműanyagot találtak, mint a felnőttekében.


Tudósok szerint az emberi szervek képesek felszívni a mikroműanyagot, viszont nem tudni, hogy hosszú távon mit okoz ez az emberi szervezetben.


Aggodalomra ad okot, hogy a laboratóriumban elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a mikroműanyag ahelyett, hogy ártalmatlanul átjutna a a szervezeten igencsak egészségtelen hatással van az egészségre, mivel a legkisebb darabok képesek bejutni a keringésünkbe. Az állatokon végzett kísérletekben pedig kimutathatóvá vált, hogy sejthalált, gyulladást és anyagcserezavarokat okoz.

A mikroműanyag nem csak a szervezetre de a környezetere is nyilván káros hatással van.


Tavaly a Duke Egyetem tudósai bizonyították, hogy a vegyszerekben lévő mikroműanyag komoly veszélyt jelent az óceáni halállományra, mivel nagyban befolyásolja a szaporodási hormonokat. A ruhák mosása közben keletkezett mikroműanyag nagyrésze is az óceánokban landol.


A Kagylókon a világ szeme:

A tengerek szűrőiként a kagylók segíthetnek, mivel képesek eltávolítani a mikroműanyagokat az óceánokból. A kutatók azt találták, hogy egy 300 kagylóból álló klaszter óránként 250 000 darab mikroműanyagot képes kiszűrni.


Mit tehetünk mi?


Nyilván a kagylók sajnos nem bizonyulnak hasznosnak az otthoni mikroműanyag harcban, de mi is tehetünk a tendencia csökkentése érdekében.


Nem ajánlott az összes régi szintetikus szemetet a kukába dobni, mivel valószínűleg egy hulladéklerakóba kerül, ahol soha nem lesz esélye a lebomlásra.


Vannak szűrők, amelyek fel tudják fogni a szintetikus ruháról lehulló mikroműanyagokat. Illetve, ha teljes terheléssel mosunk, csökken a súrlódás és így kevesebb mikroműanyag kerül a csatornákba.

(Euronews)