Megállapodott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

A két miniszterelnök-jelölt ma tárgyalt egymással, hogy megállapodjanak, milyen formában indulnak a vasárnap kezdődő előválasztáson. E szerint egy biztos, hogy együtt fognak indulni és közös programot fognak alkotni a következő 24 órában, amit az országgyűlési választásokig visznek és képviselnek.

Mivel egyenrangú félként indulnak a választáson, ezért az Előválasztási Bizottságot arra fogják kérni, hogy a szavazólapon egymás mellett szerepelhessen majd a két név, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter neve, ne pedig egymás alatt, külön választási lehetőségként. Így a szavazólapon vagy Dobrev Klárára, vagy a két egymás mellett szereplő névre lehet voksolni, ha a javaslatot elfogadja a bizottság.

Azt még mindig nem tudni, mikor derül ki, mely fél lesz a miniszterelnök-jelölt és mikorra lesz erről döntés, egyáltalán döntenek-e az előválasztás végéig, ugyanis Márki-Zay Péter csak annyit mondott ezzel kapcsolatban is, hogy napokon belül lesz döntés.

Az előválasztás második fordulója a tegnapi döntés értelmében október 10. és 16. között lesz megrendezve, amikor már bármely magyar állampolgár bármely szavazósátornál és online formában is szavazhat.

Márki-Zay Péter a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy sok közös pontban már most megegyeztek, mint a Médiahatóság átszervezése, a családtámogatás rendszerének és adórendszerének megtartása, vagy Hadházy Ákos, mint elszámoltatási biztos kinevezése.