Ezért nem kell félned a vegetáriánus étrendtől – videó

Balogh Adrienn dietetikus és a Tápláld jól! alapítója.Adriennel a vegetáriánus étrend megismeréséről beszélgettünk.

Az Európai Unióban a 18 évet betöltöttek jelentős részének testtömegindex értéke az egészséges felett van. A vegetáriánusságra való törekvést nem a trend miatt kell beépíteni fokozatosan az életmódba, hanem a jótékony egészségügyi hatásai miatt.

Balogh Adriennel arról beszéltünk, hogy a hús elhagyása, miképp csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve, hogy miként segít ez a fajta életmód a felesleges kilók leadásában. Beszélgettünk arról, hogy miként kell helyesen vegetáriánus étrendet tartani, illetve a vegetáriánusság környezetünkre gyakorolt hatásairól, továbbá különböző fajta klímadiétákról is.

Eleinte persze érthető okokból hazánkban sokan tartanak a húsmentes élettől, de fontos leszögezni, hogy ezt nem egy huszárvágással kell elkezdeni. Balogh Adrienn is többször nyomatékosítja, hogy eleinte csupán a kevesebb hús fogyasztására kell törekedni, majd apránként bizonyos ételekből el-el lehet hagyni azt, és kiváltani valamilyen zöldség alternatívájával. Nem is feltétlen az egész családnak kell a teljes vegetáriánus étrendre áttérnie, hanem az erre való törekvést tartja a legfontosabbnak, ki-ki ízlésének megfelelően.