Karácsony: Nem visszalépek, hanem előre, mert én tudom leváltani Orbán Viktort

Az LMP-MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mondott vasárnap délelőtt Budapesten, a zsúfolásig megtelt Európa hajón, ahol a fő téma az előválasztás második fordulója volt, valamint az első forduló értékelése. Karácsony Gergely Dobrev Klárát külügyminiszterének nevezné ki, Hadházy Ákost pedig elszámoltatási biztosnak. A rendezvényen beszédet mondott többek között Bod Péter Ákos, Tordai Bence és Márton Roland is.

Először a Mindenki Magyarország Mozgalom jelöltje mondott beszédet, aki kiemelte, hogy szerinte jelöltségének egyik fontos eleme volt, hogy nem szabtak feltételeket az őt támogató pártok. Vajda Zoltán (aki az MMM-MSZP-Párbeszéd-LMP-UK-MARÉG jelöltje volt) hozzátette, a győzelemhez sok helyi munka vezethet, kilépve a virtuális térből, mert a személyes jelenlétet semmilyen virtuális kampány nem tud pótolni. Szerinte az „igazi meló” most kezdődik az előválasztás második fordulójával.

Vajda Zoltán az Európa hajón

Az első fordulóban szerinte még lehetett szívvel szavazni, a második fordulóban azonban már csak ésszel szabad szavazni. Szövetségre vagyunk ítéltetve – mondta Vajda és kiemelte, fontos a Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely által megkötött szövetség.

Mindent meg fogok tenni, hogy ne Dobrev Klára nyerje az előválasztást – mondta Vajda, mert szerinte ő nem képes legyőzni 2022-ben Orbán Viktort, de ha mégis ő nyeri az előválasztást, természetesen segíteni fogja munkáját. „Egyezzetek meg kérlek, Gergő, mindannyiunkért” – zárta beszédét, gondolva arra, hogy szerinte az előválasztás második fordulójában valakinek vissza kell lépni a másik javára, hogy ne Dobrev Klára győzhessen.

Márton Roland, Fejér megye 1. számú választókörzetének, azaz Székesfehérvár ellenzéki jelöltje beszédében kihangsúlyozta, hogy megfelelő közszolgáltatások, alacsony fizetés mellett és nem megfelelő szociális háttér nélkül nem lehet élni. Szerinte milliók próbálnak boldogan élni és ehhez újabb reményt Karácsony Gergely tudott neki adni, illetve hogy ne csak a 99% tudjon boldogulni.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa és a II. kerületi választókörzet ellenzéki jelöltje a Dobrev-Gyurcsány házaspárt a Kártyavár sorozatból ismert párthoz hasonlította, egyben méltatta Karácsony Gergely felségét, Kiss Virágot, aki miatt szerinte „Gergő mindig ilyen rendes faszi marad„.

Bod Péter Ákos szerint a konzervatív politikával az a problémája, hogy jelenleg nincs mit konzerválni, ahogy 1990-ben sem volt mit konzerválni.

Bod Péter Ákos beszéde közben

Bod Péter Ákos hozzátette, hogy szerinte a magyar kormány a költségvetést sem tudja rendben tartani, ezért egy kormányváltás esetén lesz bőven munka. Szerinte nehéz úgy kormányozni, ha az örökség randa, de ha megvan a megfelelő demokratikus felhatalmazás, akkor kompromisszumokkal el lehet érni a megfelelő építkezést is.

Karácsony Gergely elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy az általa kezdeményezett összefogás végre megvalósult és ez volt az első hógolyó, ami a lavinát elindította a változás felé.

Karácsony Gergely az Európa hajón

Karácsony Gergely köszöntötte azokat a vendégeket is, akiket meglepetéssel, de örömmel fogadott. Ilyen volt például Potocskáné Kőrösi Anita, aki Siófokon a Jobbik színeiben győzött az első fordulóban. Szerinte sokan vettek részt az előválasztásban és az eredményekből azt látni, hogy a választópolgárok kimondták, hogy a hat ellenzéki pártnak együtt kell kormányoznia. Szerinte eldöntötték, hogy minden pártnak majdnem ugyan annyi képviselője lesz majd a Parlamentben.

Szerinte fontos volt, hogy az előválasztás kirostálta azokat a jelölteket, akikkel kapcsolatban jogos aggályok merültek fel, egyikőjük sem nyerte meg az előválasztást – így sok esetben sokan nem pártszimpátia alapján szavazott.

Szerinte az előválasztáson résztvevők egyharmada a 2010 előtti folytonosságot szeretné, a választók kétharmada viszont szakítana a 2010 előtti időszakkal is és most a jövő szövetségét kell felépíteni. Olyan ellenzéki alternatívát szeretne, ami a jövő megépítéséről, az újraegyesítéséről kell, hogy szóljon. Ezért szerinte szövetséget kell építeni a második fordulóra.

Karácsony Gergely szerint ez a szövetség a kormányváltást, a rendszerváltást és a jó kormányzást kell, hogy elhozza.

A miniszterelnök-jelölt szerint eddig sokszor óvatosan fogalmazott, de most kimondta:

Szerintem én tudom leváltani Orbán Viktort. Nem visszalépek, hanem előre.

Szövetségeskét tekint a másik két jelöltre, mert szerinte Dobrev Klára a legszervezettebb párt jelöltje, de csak egy párt jelöltje. Márki-Zay Péter szerinte egyik párt támogatását sem bírja és sokszor joggal az ellenzék ellenzékeként kampányolt – bár Karácsony szerint sok esetben igaza is volt.

Karácsony kiemelte, ő volt az egyedüli jelölt, aki saját jelöltje mögül is hajlandó volt kihátrálni, amikor zavaros ügyek derültek ki róla.

Vállaja, hogy létrehozza az ellenzéken belüli kétharmados szövetséget, mert nem csak az ellenzéket, de kormányon majd Magyarországot is egyesíteni szeretné. Itt kiemelte, hogy egyedül ő állt ki a mellett, hogy a DK is részese lehessen az összefogásnak.

Az elszámoltatás kicsit olyan, mint a szex. Aki csak beszél róla, annak nincs benne része” – fogalmazott akkor, amikor a kormányváltás utáni időszakról beszélt a miniszterelnök-jelölt. Szerinte ezekről nem csak beszélni, hanem cselekedni kell, ahogy ezt ők tették a fővárosban. Itt kiemelte, hogy elszámolási biztosnak Hadházy Ákost szeretné kinevezni és mindent támogatást meg fog neki ehhez adni.

Az alkotmányosság kérdésre kitérve elmondta, hogy ennek helyreállítását Márki-Zay Péterre fogja bízni, aki jobb kézként venne részt a kormányzásban és vele együtt újra visszaállítanák az alkotmányos kormányzást. Itt egyébként kikéri alkotmányjogászok véleményét is, akik majd meghatározzák az alkotmányosság visszaállításának menetrendjét.

Karácsony Gergely szerint ha a fentiek megvalósulnak, akkor neki kell kezdeni a kormányzásnak, ahol az egészségügy, az oktatás, a megélhetés és számos kérdés kapcsán a megoldást keresi. Dobrev Klárát a Karácsony-kormány külügyminiszterének nevezné ki és egyben hozzátette, hogy szerinte az ellenzékben most is sok szakértő politikus ül.

Gyertek velem” – zárta volna beszédét az LMP-MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, de még elmesélt egy történetet, miszerint egy támogatója azzal érvelt mellette, hogy Karácsony Gergelyre és feleségére bízta gyermekeit, ezért bátran ajánlja, hogy szavazzanak rá. Most Karácsony Gergely is ezt kérte, hogy az ország bízza rá magukat.

Az előválasztás második fordulója október 10. és 16. között lesz.