Névtelen cikkben, fideszesezéssel támadják az előválasztás egyik jelöltjét

Bár az ellenzék jelöltjei úgynevezett értéknyilatkozatot írtak alá az előválasztás előtt, azt nyilvánvalóan nehezen lehet számon kérni, ha valamelyik jelöltet egy kamuportálon azzal támadnak meg, hogy beállt a Fidesz mögé. Az pedig külön kérdés, hogy ha 2022-ben kormányváltás lesz, akkor mi nyerünk azzal, ha ugyan ez a rendszer és ugyan ezek a módszerek maradnak.

Merthogy a váci választókörzetben pontosan ugyan az a kormánypárti lejárató propagandához hasonlító eset történt meg, amikor a Váci Hírlapnak elkeresztelt portálon azzal vádolták meg az előválasztás 21 éves független képviselő-jelöltjét, Gyurcsik Ádámot, hogy beállt mögé a jelenlegi kormánypárt, a Fidesz.

Az Origo portálhoz hasonló, szintén névtelen, arcát és nevét sem vállaló szerző bejegyzésben ezt abból következtette ki, hogy abban a Váci Mérték nevű blogon, amelyet a kormányközeli Hír TV balassagyarmati munkatársa készít, Gyurcsik Ádámot tartotta a leghitelesebb jelöltnek, mert szerinte ő nem állt össze bukott politikusokkal.

És, miközben hallani vélem az elbitorolt szemlőhegyi villa utólag beépített úszómedencéje mellett a gyurcsányi kacajt, úgy gondolom, hogy ebben a felhozatalban egy 21 esztendős fiatal, nevezett Gyurcsik Ádám a leghitelesebb wannabe jelölt-jelölt, mert kerek-perec kijelentette: ő bukott emberekkel nem működik együtt. – írta Molnár J. Péter, a Váci Mérték oldalán.

Pedig a szerző valójában nem maga a Fidesz és még csak szavazásra sem buzdítja olvasóit, így az a megállapítás, miszerint Gyurcsik mögé beállt a Fidesz nem csak téves, de egyenesen a mai kormánypropaganda legundorítóbb stílusát veszi át.

Ezek figyelembevételével felmerül a kérdés, hogy az ellenzék és az azt körülvevő holdudvar mégis miben lenne más, mint a jelenlegi rendszer, ha az ellenfeleket nem érvekkel, hanem valótlan tényekkel próbálják lejáratni. A Váci Hírlap pontosan ugyan azt teszi, mint amit például a Fidesz tett akkor, amikor Vona Gábort homoszexualitással kezdte megvádolni.

Gyurcsik Ádám a közösségi oldalán tételesen tagadta a bejegyzés vádjait. A Hírlap eredeti bejegyzésében az is szerepelt, hogy szerintük „bizonyos helyekről pedig olyat is lehet hallani, hogy a mindössze 21 éves jelölt találkozott Hujbert Istvánnal is, aki Rétvári Bence üzenőfüzetének, a több mint tízmillió közpénzzel kapcsolatba hozható Vác Online-nak a felelős szerkesztője.”.

Lebuktam. Beszéltem egy újságíróval, aki mást gondol a világról mint én. Sőt Hujbert István még fotót is készített rólam, miközben én Nagymaroson gyűjtöttem támogatói aláírásokat. Megjegyzem Hujbert úr ezután Juhász Béla aktivistáival is szóba elegyedett, sőt róluk is készített néhány képet. Vajon ők is a Fidesz szekerét tolják azóta?” – írta Gyurcsik oldalán.

A váci körzet két további jelöltje közül egyedül Juhász Béla Róbert, a Momentum a DK és az Új Világ Néppárt jelöltje emelte fel szavát, aki oldalán azt írta a Váci Hírlapon megjelent bejegyzésre, hogy:

Ez az írás teljes egészében a NER karaktergyilkos propagandagépezetére és közelmúltbéli történelmünk legsötétebb, a „házmesterek országának” időszakára emlékeztet. Már tényleg csak az ürgebőrbe varrt kémjelentések hiányoznak a történetből.

De ha már a bejegyzés tartalmi részét vesszük figyelembe, akkor fontos leszögezni, hogy a Fidesz érdeke épp az lehet, hogy az előválasztáson olyan jelöltek kerüljenek ki, akit a kampány során támadni lehet. Gyurcsik pedig nem ilyen a fent is említett függetlenségével, valamint fiatal életkorának is köszönhetően.

A kérdés pedig továbbra is fenn áll. Elegendő-e kormányt váltani ahhoz, hogy egy önmagával békében élő társadalmat teremtsünk? A fenti példa azt mutatja, hogy nem, hiszen a jelenlegi rendszernek az ellenzék nem csak elszenvedője, de ő maga is ugyan azt teszi sok esetben. Érdemes tehát odafigyelni, kiket választunk az előválasztáson.

Korábban a váci körzetben is tartottunk előválasztási vitát. Hogy mi hangzott el ott, azt ide kattintva lehet elolvasni.