Vácon csaptak össze az előválasztás jelöltjei

A Jövő TV és a Tabumentes Országmentés közös szervezésében létrejövő vitán Vácon, azaz Pest megye 4-es választókörzetében vettek részt az ellenzéki előválasztás jelöltjei. A körzet jelenlegi képviselője Rétvári Bence, aki a 2018-as választások során 51,41%-ot szerzett, azaz nem lehetetlen, hogy ellenzéki győzelem szülessen a 2022-es választások során.

Inotay Gergely, a Jobbik képviselőjelöltje, aki jelenleg Vác civil alpolgármestere, eredeti foglalkozása szerint pedig pedagógus, elmondta, hogy a szerelem és a munka vitte Vácra, de most azért indul az előválasztáson, hogy egy szerethetőbb és békésebb Magyarországot teremtsen, amibe a civil életből hozott tapasztalatait is képviselné.

Juhász Béla Róbert a Momentum jelöltje, akit a Demokratikus Koalíció és a Liberálisok is támogatnak, eredeti szakmája szerint politológus és településfejlesztési közgazdász. 11 éve szolgálja polgármesterként Sződligetet, ahol úgy nyert választásokat, hogy 100%-ban az általa képviselt civil szervezet nyert mandátumot a képviselőtestületbe.

Gyurcsik Ádám független jelölt bemutatkozásában kiemelte, hogy 21 évesként azért kezdett el politizálni, mert szerinte a fiatalok semmilyen formában nincsenek ma képviselve az országgyűlésben. A lakhatási válság vagy az oktatás helyzetével senki nem foglalkozik, ahogy szerinte Vác és térségének sincs valós képviselete a Parlamentben, mivel a mostani képviselő, Rétvári Bence is Újbudán él életvitelszerűen. Kiemelte, mögötte nem állnak pártok sem bukott politikusok, hanem csak a választók, így csak nekik tartozik elszámolással is.

Ki mit tervez a következő ciklusban? Kell-e egy képviselőnek a helyben élőket képviselni?

„Egy országgyűlési képviselőnek nem az a dolga, hogy kijáróembere legyen egy körzetnek, nem az a dolga, hogy ő mondja meg azt, hogy melyik utat kell felújítani” – kezdte beszédét Juhász Béla Róbert, aki szerint a helyben lévő problémák megoldása az önkormányzatok feladata, hogy megmondják mire van szükségük, egy országgyűlési képviselőnek pedig inkább az önkormányzatok és az emberek hangját kell meghallani és azt kell képviselni, ami biztosítja az önkormányzatok megfelelő működését.

A fentiekkel egyetértett Gyurcsik Ádám is, aki hozzátette, szerinte fontos, hogy az önkormányzatok visszakapják az elvett gépjárműadót. Mint helyi ügy kiemelte, hogy a vasútvonal fejlesztése kiemelten fontos Budapest agglomerációjában, így Vác és Szob térségében is. Csökkenthető lenne az autós forgalom, ha a vasút gyors és pontos, tehát kiszámítható lesz, valamint így az egyik legkörnyezetszennyezőbb eszközt, az autót is könnyen le lehet cserélni. Példaként említette a Budapest-Esztergom vasútfejlesztést, ahol jól látni, hogyan javította a közlekedési szokásokat a vasútfejlesztés.

Inotay Gergely egyetértett, hogy egy képviselő feladata valóban az, hogy felkeresse a polgármestereket, hogy az ő szavukat képviselje. Az útfelújítások kapcsán pedig kiemelte, hogy a térségben bár megindultak a rendkívül rossz állapotban lévő utak felújítási munkálatai, azok később sok karbantartási munkálatokat igényelhetnek. A vasút kapcsán ő is elmondta, hogy fontos annak fejlesztése, különösen, hogy pókháló-szerűen tudjon működni, azaz, hogy a környékben megfelelően tudja elszállítani az utasokat, ne késsenek azok és össze legyenek hangolva a menetrendek oly módon, hogy ne lássanak üresen közlekedő buszokat.

A kerékpáros közlekedés tekintetében mindhárom jelölt egyetértett abban, hogy a térségbe érkező biciklis közlekedőket jobban be kell vonni a helyi életbe, mivel ez egy fontos és kiaknázatlan turisztikai lehetőség.

Legyen-e új alkotmány? Kell-e alkotmányozni?

A jelöltek abban egyetértettek, hogy az Alaptörvény legitim, azonban annak megváltoztatására kellő felhatalmazás mellett szükség van. Inotay Gergely (Jobbik) szerint olyan alkotmányra lenne szükség, melyet nem csak egy adott politikai párt, hanem teljes egyetértésben minden képviselő megszavaz az országgyűlésben és nem szorul a későbbiekben folyamatos módosításra. Juhász Béla (Momentum) szerint aggályos, hogy a kormányfő, az országgyűlés elnöke és a legfőbb ügyész is egy kollégiumi szobából került ki de alapvetően strukturális változásokra van szükség, azaz az országot vissza kell téríteni a nyugati útra. Gyurcsik Ádám (föggetlen) felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi Alaptörvény kizárja, hogy új alaptörvényt népszavazással nem lehet elfogadni, viszont egy esetleges ellenzéki kormány esetén olyan törvényeket el kell törölni, mint a rabszolga-törvény. Szerinte alkotmányozni csak akkor szabadna, ha ehhez a leendő országgyűlés megkapja a kellő felhatalmazást, de Polt Pétert vagy a médiatanács tagjait azonnali hatállyal le kell majd váltani.

Külpolitika és az Európai Unióhoz való hozzáállás

Inotay Gergely elmondta, hogy mind nyugat, mind kelet felé barátságos külpolitikát kell folytani. Szerinte az illegális migráció valóban hordoz veszélyeket és az embereket félelemmel tölti el, viszont Afganisztán kapcsán látni kell, hogy emberek sok esetben halálos veszedelemből és félelemből menekülnek el és a kereszténység és a humanitáriusság jegyében őket fogadnunk kell.

Gyurcsik Ádám egytértett a többi jelölttel abban, hogy az illegális migrációt el kell utasítani, a legális migrációt viszont szerinte nem szabad elutasítani. Bár Orbán Viktor szerint nincs jó migráns, Gyurcsik kiemelte, hogy Gödön vagy Dunaújvárosban a gyárakban kiemelten sok külföldi munkavállaló dolgozik.

Záró szavak

Juhász Béla Róbert szerint Magyarország rákfenéje a korrupció. Ő büszke arra, hogy településén az az összeférhetetlenségi klauzúra él, hogy a városvezetés egyetlen családtagjának sem lehet gazdasági kapcsolata az önkormányzattal. Megígérte, ha ő lesz a térség képviselője, ezt igyekszik országos szintre kiterjeszteni.

Gyurcsik Ádám megígérte, hogy mivel őt nem támogatják pártok, így a hűség egyedül a választók felé köti, nem pedig pártvezetőkhöz és pártfegyelemhez. Képviselni szeretne a szélsőbaltól a szélsőjobb szavazókig valamennyi választópolgárt.

Inotay Gergely zárógondolatként elmondta, ő is mindenkit meghallgatna, illetve szeretne egyszerű civil kérdésekkel foglalkozni és ezt bevinni a parlamentbe.