Magyarország legdrágább és legnagyobb nemzeti ünnepe a mai, úgyhogy használjuk ki

Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik főünnepe. Tavaly nagyon szerény módon ünnepeltük meg az államalapítást, ezért most a kormány mindent is beleadott, hogy a 2021-es az eddigi leggrandiózusabb legyen.

A 2021-es Szent István Nap a fővárosban 20 helyszínen kínál programokat, mindenhol más félét. Többi között a Vígadó téren a Budapesti Operettszínház művészei örvendeztetnek minket kedvenc operett dallamainkkal. A Március 15. tér pedig átalakul egy „sportolói paradicsommá” ahol sport tematikájú kiállítás részeként megismerhetjük országunk sportolóit, a gyerekek pedig egy sport tematikájú játszótéren szórakoztathatják magukat. De ha ennél is különlegesebb dolgokra vágyunk, nyugodjunk meg: lesz itt minden.

Ha zeneileg akarnánk ma kikapcsolódni, arra is megvan a lehetőség. Csak felsorolunk pár előadót, akiket meghallgathatunk 20 fővárosi helyszín valamelyikén:

  • Blahalouisiana (Műegyetem Rakpart 14:00 – 15:00)
  • Ivan & The Parazol (Műegyetem Rakpart – 15:30 – 16:30)
  • Road (Műegyetem Rakpart 17:00 – 18:00)
  • Tankcsapda (Műegyetem Rakpart 18:30 – 19:30)
  • Demjén Ferenc (Műegyetem Rakpart 20:00 – 20:30)

Ha ez nem elég, még szombaton is folytatódik a fesztivál-szintű zenei felhozatal többek között Ákossal, a Beatricevel és a Halott Pénzzel. Ilyen zenei felhozatal mellé tudják mi kell? Olcsó sör. És tudják mi lesz Szent István napon?

Olcsó sör.

Így van, a kormány ezt is összehozta. A Szent István Nap söre mindössze 350 Forint lesz (hogy a pohár vagy korsó 350 azt nem írták), amely lényegében egy Borsodi világos. Örülünk? Tök mindegy, olcsó a sör. De a gyerekeknek és a sört nem kedvelőknek sem kell elszontyolodniuk, ugyanis a limitált kiadású fél literes mentes Naturaqua ásványvíz 190 forint lesz, az ugyanúgy limitált kiadású fél literes Coca-Cola 290 forint lesz.

Najó, najó, olcsó a pia. Akkor biztos a kajával akarnak lehúzni! És nem! A kormány még ezt is összehozta. Háromféle márkázott szendvicset (Louis Vuitton szalámis szenya valakinek?) árulnak majd a Szent István Napi Bisztrókban potom 390 Forintért.

Meghallgattuk a kedvenc együttesünket, közben bekortyoltunk egy csapolt Borsodit Szent István Nap sörét, jóllaktunk két márkás szendvicstől, most kéne valami pihizős levező. Ne aggódjunk, ilyen programok is lesznek.

Arany vonat, Honvéd légiparádé, Csodaszarvas

Az Alkotmány utcában meglelhetjük a hosszú évtizedek után az elmúlásból visszatért ikonikus nemzeti kincsünket, az Aranyvonatot. A kocsiszerelvény még az államalapító halálának 900. évfordulójára készült ’38-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, melynek eredményeként 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot.

Erről az Aranyvonatról van szó, aki szerencsés még Szentkirályi Alexandrával is találkozhat rajta.

A Magyar Honvédség Légiparádéja mondjuk nem egy koncert utáni levezető lesz, maximum egy bemelegítés lehet. Ugyanis a Légirő bemutatója reggel 9 és háromnegyed 10 között lesz megtartva, ahol hadászati repülőgépekkel, helikopterekkel valamint az ejtőernyős válogatott bemutatójával is találkozhatunk.

Reggel 10-től 11-ig az Oktogon és a Hősök Tere között egy különleges felvonulás lesz, ami három egységből áll: dölfből, hazából és nemzetből. A föld részben láthatunk majd 4,5 méter magas Turulmadarat és 16 ember által működtetett Csodaszarvast. A haza szekcióban követi őket a 9 méter átmérőjű Korona és a 4 keréken guruló Szent István. A felvonulást pedig egy 60 méter hosszú magyar zászló zárja. És hogy az egész ne csak kínos csendben menjen végig, a felvonulást több zenész és együttes kíséri majd több száz táncossal együtt.

Ha mindez nem spanolt fel, akkor gyorsan nézd meg ezt a videót. Ezután biztos minden hazafiasságod visszaszáll:

A szuper-mega-atom-király-hihetetlen-utánozhatatlan finálé

Mi az ami egy augusztus 20-ban a legfotnosabb? A hazaszeretet? A zászlófelvonás és tisztavatás? Áder János bajusza? Ezek közül mindegyik, de a legfontosabb, és az egész ünnepség középpontjában a tüzijáték áll. Idén pedig nem is akármilyen tüzijátékot kapunk.

Egy 34 perces 4,3 kilométeres szakaszon lezajlódó tüzijáték lesz augusztus 20.-án.

A tüzijáték-show olyan grandiózus lesz, hogy nevet is kapott: Tűz és
fények játéka
névre keresztelt show komplex audiovizuális élményt nyújt majd fényjátékkal,kivetítőkkel és hangeffektekkel. A 34 perces műsor során a tűzijátékot több mint 60 uszályról éstovábbi földfelszíni helyekről indítják és minden felvonásnak lesz egy meghatározó színe. A nagyobb
rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályok gyöngysorszerűen; kapcsolódnak majd össze, és az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is feldíszítik, innen lesz a görögtűz is – ismertette Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója. Akkora lesz a tüzijáték, hogy külön elkőzetest is szenteltek neki:

A tüzijáték-show amúgy szokásosan este 9-től kezdődik.

Na de mennyi az annyi?

Sok. Nagyon sok. A HVG cikke szerint az ünnepségsorozat tűzijáték nélküli részére a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. az Antenna Hungariával kötött szerződést, a keretösszeg, amelyet el lehet költeni pedig nettó 6 milliárd 575 millió forint. A tűzijáték pedig – amelynek a rendezője szintén az Antenna Hungaria – és amelynek a költségei hasonlóképp álltak össze: 1,3 milliárd forint.

Vagyis nagyjából nettó 5,5 és 7,9 milliárd forintba fáj nekünk kerül a teljes ünnepség végösszege.

Összehasonlításképpen: 2019-ben a tüzijáték 212 millió forintba került, ennek most alsóhangon a 4-szeresébe kerül a látványorgia. De reméljük tényleg szép lesz… ha már ennyibe került.