A törökországi árvízek már 38 áldozatot követeltek

Fotó: Baris Oral / MTI / EPA

Miközben Törökország egyik részén erdőtüzek tombolnak, addig az árvizekkel sújtott Fekete-tengeri régióban 38-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Több mint 1700 embert kellett evakuálni a térségből. A felderítő csapatok továbbra is keresik a túlélőket.

Az egészségügyi miniszter Fahrettin Koca péntek éjjel jelentette be a Twitteren, hogy hogy 32 ember halt meg Kastamonu tartományban, a Feketetörö-tenger mellett, és hatan a szomszédos Sinop területén. 

Hasan Baltacı ellenzéki politikus a Halk TV-nek azt nyilatkozta, hogy továbbra sem tudják pontosan hány ember tűnt el, de a lakosok már felvették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal. Eddig 329 embert keresnek biztosan, akikről nem tudják hol tartózkodnak.

A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan ellátogatott az egyik legsúlyosabban érintett területre, ezt követően ígéretet tett, hogy a megrongálódott épületeket, utakat és hidakat rekonstruálni fogja.

A heves esőzések következményében indult el szerdán az árvíz, mely a Bartın, Kastamonu, Sinop és Samsun tartományok lakásait és hidjait is megrongálta, az autókat pedig elsodorta.

Több mint 1700 embert kellett evakuálni a térségből. Pénteken 200 falu maradt áram nélkül.

Számos holttestet mosott a víz a Fekete-tenger a partjára. Az eltűnt személyek között van egy 12 éves ikerpár is, akik a nagyszüleikkel együtt a Bozkurtban összeomlott nyolcemeletes épület belsejében rekedtek. 

A The Guardian szerint a katasztrófa komoly indulatokat váltott ki a fekete-tengeri városokban, mivel a egyesek szerint a helyi tisztviselők nem figyelmeztettek megfelelően a bekövetkező viharok veszélyeire.

A meteorológiai előrejelzések szerint nem fog változni a következő hétben az időjárás, továbbra is folytatódnak az esőzések az érintett területeken.

(The Guardian)

Nyitókép:Baris Oral / MTI / EPA