Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüzével küzd Finnország

Finnország az elmúlt fél évszázadának a legsúlyosabb erdőtüzével küzd, amely mintegy 300 hektárt pusztított el öt nap alatt az ország északnyugati területén. Az erdőtűz hétfőn ütött ki a mintegy 25 km-re levő Kalajoki kisvárostól délre a Botnia-öbölben.

Nagyjából 250 ember segít a tűz eloltásában, köztük katonák, továbbá pedig négy helikoptert mozgósítottak a lángok eloltására. A katasztrófa miatt még nem voltak sérültek. Pénteken esett némi eső a területen, de a parázsló aljnövényzet folyamatos veszélyt jelent.

A tűzoltás vezetője, Jarmo Haapanen az AFP-nek elmondta, hogy nagyjából 300 hektárnyi terület ég, de ennél nagyobb már nem lesz az égett terület. Szerinte legalább 1-2 hét szükséges a lángok eloltásához, de lehet 3 hét lesz belőle, mire teljesen megszűnik a veszély. Majd hozzátette, hogy ha az éghajlatváltozás így felmelegíti a nyarat, akkor biztos, hogy ez gyakrabban fog megtörténni.

Az északi országokban tipikusan ritkák az erdőtüzek az éghajlatuk miatt, és gyorsan megfékeződhetóek.

Sajnos az elmúlt években viszont északon is egyre gyarkabban vannak erdőtüzek az éghajlatváltozás miatt.

Finnországban a legnagyobb erdőtűz 1971-ben történt, akkor több mint 16 ezer hektár erdő veszett el a lángok által. A Skandináv félszigeten viszont nem csak Finnország járt rosszul az erdőtüzekkel. Még 2018-ban Svádországban körülbelül 25 000 hektáron lángoltak az erdők Gävleborg, Jämtland és Dalarna területein. Évtizedek óta ez volt a leghevesebb erdőtűz az országban. 2014-ben pedig 14 000 hektárnyi erdő gyulladt fel Svédországban.

(via thestraitstimes)