Diákok gyűjtenek aláírásokat, hogy a tanárok több fizetést kapjanak

Pedagógusok bérnövekedését, iskolai autonómiát és 9 órai iskolakezdést is javasol az ADOM Diákmozgalom petíciójukban.

Az ADOM Diákmozgalom 12 pontos oktatási reformjavaslatot alkotott, amelyhez amelyhez online és élőben egyaránt aláírásokat gyűjtenek. Közleményükben leírták, hogy javaslataikat több hónapnyi munka során, az ország számos településén az oktatás érintettjeitől gyűjtött gondolatokból merítve állították össze, több szakmai szervezet bevonásával.

A 12 pontjuk pedig így néz ki:

  1. Növeljék a pedagógus béreket!
  2. Szabad tankönyvválasztást!
  3. Hozzanak létre felelős Oktatásügyi Minisztériumot!
  4. Hatékony diákképviseletet!
  5. Minőségi pedagógus képzést és rekreációt!
  6. Iskolai autonómiát!
  7. Növeljék az iskolapszichológusok számát!
  8. Állítsák vissza a 18 éves tankötelezettségi korhatárt a közoktatásban, a szakképzésben pedig kössék végzettséghez!
  9. Fejlesszék a nyelvoktatást!
  10. Modern oktatást!
  11. Emeljék a szülői igazolások számát!
  12. 9 órai iskolakezdést!

Honlapjukon mind a 12 pontnak van egy rövid magyarázata, amellyel alátamsztják javaslataikat. Többi között a 8. pontot azzal indokolják, hogy érettségi vagy szakképzettség nélkül szinte esélytelen elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ami tartós szegénységhez vezet. Ezzel az intézkedéssel növekedne a középfokú végzettséggel rendelkezők száma, így  a hátrányos körülmények közül érkezőknek is esélyük lenne egy magasabb életminőségre. A diákok kompetencia mérésen elért eredményei 10 éve folyamatosan romlanak: egyértelműen látszanak a minőségi oktatás hiányának jelei, aminek megoldásához elengedhetetlen lépés a tankötelezettségi korhatár megemelése.

Az ADOM Diákmozgalom korábban Független Diákparlament néven működött, majd ’19 novemberében vált diákmozgalommá. Akkor úgy nyilatkoztak a döntésről oldalunknak, hogy azért döntöttek így, mert a jelenlegi politikai viszonyok között nem láttak már előrejutási lehetőséget, hiába gyűltek össze, állapították meg az oktatási rendszer problémáit és dolgoztak ki arra megoldási javaslatokat a kormányzat számára, ha ezekkel a döntéshozók érdemben nem foglalkoztak.

fotó: MTI/Balázs Attila