Ki lehet a budapesti nagyköveti fórum díszvendége?

Fotó: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Melyik másik külügyminiszter lenne az augusztusi budapesti nagykövetségi értekezlet díszvendége, mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A Népszava értesülése szerint Szijjártó Péter külügyminisztertől származik a meghívás ötlete, amire orosz részről pozitív válasz érkezett. Igaz, mint egy forrásunk hozzátette, a mindenkori orosz külügyminiszter programja az ország kiterjedt nemzetközi érdekviszonyai miatt egyik napról a másikra változhat.

Az felévenként vagy évenként megtartott értekezletek iránymutatással szolgálnak a magyar külképviseletek vezetőinek az ország külpolitikai orientációját illetően. Ezért komoly üzenetértéke van annak, hogy nem a nyugat irányába nyitunk és egy nyugati vagy régióbeli külügyminiszter lesz a fő vendég, hanem ismételten inkább az orosz vonalon mozgunk továbbra is.

Lavrov legutóbb június végén, a moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai fórumon beszélt arról, hogy „néhány nyugati fővárosban” – később Berlint, Párizst és Washingtont említette – megpróbálják aláásni a második világháború után kialakult nemzetközi rendet és saját érdekeiket mindenek fölé helyezve próbálnak meg alkalmi koalíciókat alkotni, amihez a NATO és az EU is asszisztál. Sajátos lesz, ha ezeket a gondolatokat egy uniós tagállam fővárosában is előadja majd – írja a lap.

Viszont Lavrov bizonytalan érkezésével szemben David Hogan-Hern, a brit védelmi minisztérium biztonságpolitikai osztályának vezetője Budapestre látogat, mely lehetőséget teremt egy nagyszabású brit-magyar katonai megállapodás megkötésére.

A lap azt valószínűsíti, hogy Lynx gyalogsági harcjárművek beszerzéséről folyik a tárgyalás, melyek gyártására Zalaegerszegen is sor kerül. Bár nem kizárt, hogy ez így van, érdemes azt megjegyezni, hogy Nagy-Britannia futtat egy saját fejlesztésű IFV-projektet is; az Ajax névre hallgató harcjárművek fejlesztésével kapcsolatosan viszont több probléma is felmerült – számolt be erről a Portfolio is.

(Borítókép: EuropaNewswire/Gado/Getty Images)

Népszava / Portfolio