Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei közös levelet írtak az uniós vezetőknek Orbán miatt

Közös levelet küldtek az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei az EU tagállamainak vezetőihez, hogy az unió tagja maradjon 2022 után is Magyarország.

Levelük célja, hogy jelezzék az EUnak, hogy ők nem szeretnének az EU ellensége lenni, ahogy azt Orbán teszi.

Ezt a levelet küldték közösen:

A magyar ellenzék a 2022-es parlamenti választásokra készülő miniszterelnök-jelöltjeiként fordulunk Önökhöz. Pártjaink azzal a szándékkal egyesítették erőiket, hogy jövő tavasszal világos, demokratikus, Európa-párti programunk alapján szembe szálljunk Orbán Viktor autokratikus rendszerével. Orbán úr kihívóját előválasztáson választjuk ki idén ősszel. Azt követően pedig valamennyien felsorakozunk a győztes jelölt mögött, hogy hazánkban visszaállítsuk a demokráciát.
Levelünk célja kifejezésre juttatni erős, egységes elhatározásunkat, hogy Magyarországot megtartsuk az európai nemzetek családjában. Magyarország uniós tagsága a magyarok elsöprő többségének támogatását élvezi. Orbán Viktornak semmilyen mandátuma nincs arra, hogy felelőtlen politikájával éket verjen országunk és az Európai Unió közé. Amikor pedig értelmetlen javaslatokat tesz közös európai intézményeink lebontására, vagy megbénítására, azt semmiképpen sem teheti a népünk nevében.
A magyar polgárok 2003-ban, országos népszavazáson, elsöprő többséggel szavaztak az EU-tagság mellett. Egész történelmünkben alig volt olyan ügy, amely ilyen mértékben egyesítette volna a nemzetet. A csatlakozás az Európai Unióhoz évezredes törekvésünk beteljesülése volt, és ebben semmi sem változott azóta.
Amikor honfitársaink hazánk EU tagsága mellett voksoltak, teljes tudatában voltak annak, hogy a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok és a jogállam az Unió alapértékeit jelentik. Sőt: éppen ezek az értékek voltak döntésük legfőbb mozgatórugói. A csatlakozást nem gazdasági vagy pénzügyi előnyökért akartunk - hanem mert Európaiak vagyunk, szívünkben, elménkben, kultúránkban, történelmünkben. Az EU szerződés 2. cikke világos, és fontos számunkra. Nincs benne semmi félreérthető. Nincs benne semmi, amiről vitatkozni, vagy tárgyalni kellene.
A béke, a jólét, a demokrácia, az emberi jogok, a jogállam és a kisebbségek tisztelete - ezek az alapértékek nem csak az Európai Unió számára alapvetőek, hanem alapjai annak a Magyarországnak is, amelyet mi valamennyien építeni akarunk népünk számára. A soron következő országos választásokon a szavazóktól világos felhatalmazást fogunk kérni arra, hogy helyreállítsuk a demokráciát, és helyrehozzuk azt a kárt, amit az Orbán rendszer az Európai Uniónak, és országunk európai megbecsülésének okozott. El fogjuk érni, hogy senki, soha többé ne kérdőjelezhesse meg Magyarország helyét az Európai Unió szívében. A kormányváltást követően ezért késedelem nélkül csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Megszüntetjük a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt, leállítjuk az ellenük származásuk, vallásuk, szexuális orientációjuk miatt indított gyűlöletkampányokat. Lojális tagjai leszünk az EU-nak és a NATO-nak, nem tűrjük tovább az európai és észak-atlanti értékek és érdekek elárulását, hazánk és az Európai Unió törvényeinek megszegését és harmadik államok előnyben részesítését korrupciógyanús ügyekben, mint amilyen a Huawei, a belgrádi vasút, a Budapestre tervezett kínai egyetem vagy a Paks 2 beruházás. Az Orbán Viktor által beengedett, nemzetközi körözés alatt álló bűnözőket pedig kiadjuk.
Magyarország a hazánk, és Magyarország hazája az Európai Unió, melyet kötelességünk szerint, közösen meg fogunk védeni.

A végén pedig aláírta mind 6 miniszterelnök jelölt, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József is.