Döntött az Európai Parlament: Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának

Strasbourgban az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadta csütörtöki ülésén a Gwendoline Delbos-Corfield által készített jelentést, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta.

433 európai parlamenti képviselő szavazott az ún. Gwendoline-jelentés elfogadása mellett, mindössze csak 123-an szavaztak ellene és 28-an tartózkodtak.

A magyar EP-képviselők közül a Magyar Hang tudósítója szerint hiányzott a szavazásról Járóka Lívia (Fidesz, függetlenek), Dobrev Klára (DK, szocialisták), Donáth Anna (Momentum, Renew – ő szülési szabadságon van) valamint Ujhelyi István (MSZP, szocialisták).

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői a tegnapi vitán egyszer sem szólaltak fel. A négy DK-s EP-képviselő (Dobrev Klára, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba és Rónai Sándor) végig csendben volt a teremben, amikor a zöldpárti politikus által készített jelentésről vitáztak.

A jelenlévő magyar képviselők közül támogatta a jelentés elfogadását: Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum), Ara-Kovács Attila (DK), Molnár Csaba (DK) és Rónai Sándor (DK).

Az állásfoglalás-tervezet szerint „a magyar kormány […] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon.

A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának.

A képviselő többek között az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségének és az oktatás szabadságának mértékét, a vallási szabadság és a kiszolgáltatott csoportok jogainak helyzetét kifogásolja – írta meg a Magyar Hang.

A szöveg szerint a helyzetet az is súlyosbította, hogy az Európai Unió tétlenül nézi az eseményeket és lassan halad a 7-es cikkelyes eljárás is.