EP-jelentés: Orbán a haverjai között osztotta szét a központosított vagyont

Budapest, 2017. szeptember 22. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2017. szeptember 22-én MTI Fotó: Kovács Tamás

Az oligarchák elleni küzdelemről szóló jelentést közölt az Európai Parlament, Orbán Viktornak és köreinek is nagy szerep jutott benne.

A finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített dokumentumot az európai parlament nagy többséggel fogadta el, a jelentés főleg az oligarchák által vezérelt struktúrákról, illetve az ellenük való harcról szól.

„Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz” – olvasható a Népszava által szemlézett jelentésben.

A dokumentum szerint Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások felhasználásával központosította a vagyont, majd ezt osztotta szét a belső körei számára. A jelentés hozzáteszi, a magyar közbeszerzések működésével rendszerszintű problémák vannak. Továbbá azt is kiemelik, hogy 2015-2019 között az európai uniós tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

A jelentésben sürgetik az Európai Uniót, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt az oligarchák elleni küzdelemben, hogy azok ne vehessék át az uniós országok gazdasági és pénzügyi kontrollját.

„Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a kormányzati korrupciónak, az oligarchák dőzsölésének és mindenekelőtt Európa bomlasztóinak, Putyin kiszolgálóinak megálljt parancsoljunk!” – olvasható az egyébként jogi súllyal nem rendelkező dokumentumban.